ZSEBŐK LAJOS (MDF)

Teljes szövegű keresés

ZSEBŐK LAJOS (MDF)
ZSEBŐK LAJOS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Mint bizonyára önök előtt is ismert, ez a törvényjavaslat, a fogyasztási adóról szóló törvényjavaslat második része vagy másik része tartalmazza, tartalmazná a fogyasztói vagy lakossági árkiegészítéseket.
Én az általános vitában részletesebben elmondtam, hogy módosító javaslatommal – melyről pár szót most is szeretnék szólni – én egy visszalépést szeretnék javasolni. Elviekben egy visszalépést szeretnék javasolni, éspedig azt, hogy a fogyasztói árkiegészítés tartalmazza az 1992-es évben a lakossági energiatámogatást, illetve a víz- és csatornadíj-támogatást. Én tisztában vagyok azzal, hogy elvileg ez egy borzasztó helytelen lépés és egy nagyon rossz lépés. Elfogadom azt a nézetet, hogyha kevés a pénz ilyen célokra, akkor oda kell, oda kéne juttatni, ahova nagyon szükséges. De a problémák sajnos, én úgy látom, hogy pillanatnyilag ezt nem teszik lehetővé.
Tehát én egy visszalépést javasolok egy korábbi rendszerhez azért, mert az új és a jobb rendszer még nincs meg. És addig eltörölni egy régit, hatályon kívül helyezni és pénzt nem helyezni mögé, illetve pénzt ilyen célokra nem fordítani nem lehet, amíg az új rendszer ezt nem tudja kiváltani.
Miért mondom ezt? Azért mondom, mert amikor a költségvetést megnézzük, abban nem találunk ilyen célokra, lakossági energiatámogatásra forintösszegeket, illetve nagyon keveset találunk.
Másrészt nincs meg a szociális elosztórendszer, nincs meg a szociális törvény, aminek alapján működtetni lehetne egy ilyen rendszert. Teljesen elfogadom azt, hogy egy elvonás és egy újraelosztás, egy ilyen elosztórendszeren keresztül egy újraelvonás gazdaságilag helytelen, mert nagyon sok minden olyan dolgot tovább éltet, ami káros és haszontalan.
De gondolkozzunk, hogy miről is van szó. Nos, pillanatnyilag a lakosság nagy része a jövedelmeit közvetlen forintösszegben, tehát pénzbeli bevételben a munkájából, vállalkozásából, de a reálszférából kapja egyrészt, másrészt pedig különböző juttatásokon keresztül, az elosztórendszereken keresztül, így a lakossági ártámogatáson keresztül kapja meg. Én elfogadom azt a részt, hogy el kell vonni, illetve meg kell ezt szüntetni, de csak akkor, amikor a reálszférából származó pénzbeli jövedelemmel ezt ki lehet váltani. Pillanatnyilag erre nincs lehetőség, és én azt javaslom, hogy a jövő évben maradjon meg a lakossági ártámogatás lehetősége e két téren, tehát az energiatámogatásnál, valamint a víz- és csatornadíjaknál. És amikor megszületik majd a szociális elosztórendszer, akkor térjünk át egy másikra.
Én úgy érzem, tudván, hogy 1991-ben elköltöttünk 25 milliárd forintot lakossági ártámogatásra, nem lehet nekimenni a következő évnek úgy, hogy erre nem állítunk be pénzeket, és ez a támogatás nem jut el a lakossághoz.
Kérem, hogy a 3816-os számú módosító indítványomat, amely ezt célozza, támogassák.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem