SÁPI JÓZSEF, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

SÁPI JÓZSEF, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
SÁPI JÓZSEF, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság egy kicsit szigorúbb volt, mint – ahogy az előttem szóló képviselőtársam véleményéből kitűnt – a gazdasági bizottság, hiszen csupán hét módosító javaslatot támogat.
Az elutasított indítványok egy csoportja lényegében azt tartalmazza, hogy a jelenlegi törvény, közismert nevén a foglalkoztatási törvény ne változzon. Például maradjon a munkanélküli járadék felső határa a minimális bér háromszorosa, maradjon a járadékfizetés futamideje a jelenlegi törvény szerinti maximális két év. Pedig a törvényjavaslat általános vitája során kitűnt az, hogy a törvény módosítására többek között éppen ezeken a helyeken van szükség. Bizonyította ezt a gyakorlat, és indokolja a járadékfolyósítás biztosításának szükségessége.
Nem kapta meg a többségi szavazatot a Kósáné dr. Kovács Magda és Boros László képviselőtársam által beadott indítvány sem. Ennek lényege, hogy a járadék folyósításának ideje redukálódjon egy évre, ám ha a munkanélküli ebből az ellátási rendszerből kiesik, a munkanélküliek segélyezési rendszere biztosítsa az ellátásukat. Az indítványukkal elviekben egyetértünk. Kifogás csupán az, hogy ebben a rendszerben nem vagy nehezen kezelhető. Ez a segélyezési forma az egyéb szociális ellátást szabályozó szociális törvény keretében képzelhető el, amelynek tervezete ismeri is a létfenntartási támogatást. Azoknak a támogatását, akik többnyire rájuk róható ok nélkül képtelenek munkajövedelemhez jutni. Remélhetően e törvényt hamarosan tárgyalhatja és elfogadhatja a Parlament.
Vita folyt azon indítvány fölött is, mely javasolja, hogy a munkaadótól járó végkielégítés ne tolja ki a munkanélküli járadék folyósításának kezdetét. Végül csupán egy szavazatot kapott ez a módosító indítvány.
A bizottság viszont elfogadásra ajánlja a tisztelt Háznak azon indítványokat, amelyek bizonyos joghézagok kiküszöbölését célozzák. A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis az, aki a maximális négy évi jogszerző idővel rendelkezik a munkanélküli járadék folyósításához, a maximális folyósítási időtartam elteltével a maradék két év jogszerző idő alapján ismét jogosult munkanélküli járadékra, így tehát kétszeresen beszámításra kerül nála egy bizonyos jogszerző időszak. Lényegében ezt Mádi képviselőtársam is említette a hozzászólásában. Az ilyen lehetőség a törvény szándékával ellentétes, tehát ez irányú joghézag megszüntetését támogatjuk.
Szintén támogatjuk azon indítványokat is, amelyek a fekete munkának keményebb szankcionálását és a munkaügyi központ szerepét célozzák növelni, illetve lehetőséget biztosítanak közhasznú munka felhasználására a jelenleginél hatékonyabb módon.
Mindezek figyelembevételével kérem, hogy a Parlament és tisztelt képviselőtársaim a törvényjavaslatot fogadják el. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem