BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Teljes szövegű keresés

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A javaslat napirendre vételénél már említettem, hogy mik azok a szempontok, amelyek az egy évvel ezelőtt meghozott törvény bizonyos korrekcióját indokolják. Kétféle szempont van.
Az egyik: a törvény egyéves hatályosulása alatt kiderült néhány értelmezést és korrekciót kívánó probléma. Ezek közül a lényegtelenekkel nem kívánok foglalkozni, két mondatban azonban a kevésbé lényegtelen, valamivel fontosabb kérdésekkel igen.
Az egyik a vezetői pótlékok kérdése. Önök jól tudják, hogy jelenleg folyik mind a bírák, mind az ügyészek vezető állásainak betöltésével kapcsolatos átfogó, mindegyik állásra kiterjedő pályázati rendszer. Természetesen akkor is tudtuk és észleltük, hogy azok az összegek, amelyek a vezetői pótlékokban kerültek megfogalmazásra egy évvel ezelőtt, nagyon csekély vonzóerőt képviseltek. Ennek egy szerény mértékű megnövelésére teszünk indítványt.
A másik, szintén egy mondatot megérdemlő módosítás ebből a körből, ami a legfelsőbb bírósági bírák, illetve a legfőbb ügyészségi ügyészek egymáshoz képest nem minden szempontból tökéletesre sikeredett fizetési osztályba való besorolását jelenti; továbbá a még mindig az első körbe tartozó kérdésként merül fel a soron kívüli előléptetésnek, illetőleg emelésnek a hatályos szabályozástól némileg eltérő módja, amely lehetővé teszi a tudományos fokozat elérése és kiváló munkavégzés esetén most már nemcsak a helyi bíróságon működő és a helyi ügyészségen működő ügyész, hanem a magasabb bíróságokon és magasabb formájú ügyészségeken működő ügyészek számára is ezt a soron kívüli előlépési lehetőséget.
A másik oka a törvénymódosításnak egyszerűen a törvény létéből következik, abból ugyanis, hogy ez az egyetlen olyan törvény, amely minden más közszolgálathoz kötődő, költségvetésből finanszírozott köztisztviselői javadalmazástól eltérően fix összegekben határozza meg, tehát törvényként írja elő a bértételeket, és attól való eltérést csak törvénymódosítással tesz lehetővé. Természetesen amennyiben a költségvetés törekvése az, hogy az önök által ismert módon mintegy 10%-os bérfejlesztést kíván a jövő évre vonatkozóan minden költségvetésből finanszírozott tevékenységet végző kör részére lehetővé tenni, törvénymódosítást igényel ennek a célnak az elérése a bírósági, ügyészségi nomenklatúrával kapcsolatos törvény tekintetében.
Ez tehát a másik és talán fontosabb indok, amely automatikusan ennek a törvénynek a módosítását igényli.
Kérem, hogy a tulajdonképpen vita nélkül – egy módosító indítvánnyal – elfogadásra ajánlott törvényt szíveskedjenek elfogadni. A Kormány egyetért azzal a módosító indítvánnyal, amelyet Hack Péter képviselő úr nyújtott be, és amely az előbb már említett kiváló munkavégzéssel kapcsolatos soron kívüli előléptetés lehetőségét nem a vezetői mérlegelésre, hanem kollégiumi döntésre bízza. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem