HORVÁTH BÉLA (MDF)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH BÉLA (MDF)
HORVÁTH BÉLA (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A részletes vitában benyújtott módosító indítványomhoz szeretnék hozzászólni, amiről már esett szó itt ma a Házban. Az érintett törvényt, amit most módosítunk, az 1990. évi LXX. törvényt a magyar Parlament szeptember 10-én fogadta el.
Ugyanakkor most a Kormány benyújtotta módosító indítványát, és a törvénytervezet indoklásában azt olvashatjuk, hogy nyilvántartási okokból kifolyólag ezek a szervezetek nem tudtak eleget tenni a törvény előírásának. Én mikor ezt áttanulmányoztam, arra a megállapításra jutottam, hogy szeptemberben ez a Parlament igen jóhiszeműen járt el, hiszen semmiféle büntető szankciót nem tettünk bele a törvénybe arra az esetre, amennyiben ezek a szervezetek nem tesznek eleget a törvény által előírt kötelezettségüknek. És íme, bekövetkezett az, amitől tartottam ősszel is, hogy valóban nem tettek eleget.
S amikor a bizottsági vitán a költségvetési bizottság ülésén ezeket a gondolatokat elmondtam, akkor a különböző minisztériumok szakértői meglepő válaszokat adtak az én módosító indítványomra.
Az Igazságügyi Minisztérium ott lévő szakértője azt válaszolta, azért veti el ezt a módosító indítványt, mert nem érdemes ezt a büntető szankciót elhelyezni a törvénytervezetben, hiszen június 30-án ezeknek a szervezeteknek ugyanis megszűnik a kezelői joga. Nem vagyok jogász végzettségű képviselő, ennek ellenére ezt a jogi érvelést nem tudom elfogadni, mert ilyen alapon egy polgári hasonlattal azt tudom mondani, hogy közlekedési vétség esetén nem fizetem be a bírságot, mert tudom azt, hogy egy hónapon belül a gépkocsimat el fogom adni.
Ennél meglepőbb volt azonban a Pénzügyminisztérium állásfoglalása, az ottlévő hölgy, szakértő azt a kérdést intézte hozzám: ugyan már, miből tudnák a bírságot megfizetni ezek a szervezetek?
Számomra ez azért furcsa, mert maradva a rendőr eseténél, vagy gondoljunk az illetékhivatalra, nem tudom, hogy melyik szerv teszi fel azt a kérdést, hogy ki tudom-e fizetni a bírságot, be tudom-e fizetni az illetéket. Tehát a Pénzügyminisztérium részéről ezt az álláspontot nem tudom elfogadni.
Eddig a minisztériumokról szóltam, a Kormány képviselőiről, most azért szeretnék pár szót szólni az ellenzékkel kapcsolatban is.
Szigethy István, Szabad Demokrata képviselőtársam már a múlt héten is felszólalt, ma is említést tett. Ő fájlalja azt, hogy hónapok óta ezek a szervezetek ingyenesen használják a rendelkezésükre álló ingatlanokat, helyiségeket. Meglepő módon azonban Szabad Demokrata képviselőtársam – mint törvényhozó – egyetlenegy elmarasztaló szót nem tett múlt héten sem, ma sem azért, hogy ezek a szervezetek a tavaly meghozott törvénynek nem tettek eleget. Tehát amikor ő a Kormányt bírálja, akkor ne feledkezzék meg arról az ő általa idézett szavak szerint, hogy a pártállam volt szervezetei törvénysértést követtek el, mert végül is nem hajtották végre az előírásokat. Az meg már csak stiláris kérdés, Szigethy képviselőtársamnak mondom, amikor úgy jellemzi a módosító indítványomat, hogy én jól meg akarom őket büntetni. Ügyvédként bizonyára tudja, hogy eléggé pongyola fogalmazás az, hogy valakit jól meg akarunk büntetni, én pusztán, egzaktul beleírtam, hogy milyen szankciót kívánok kilátásba helyezni, mert nem látom biztosítva azt, hogy az elkövetkezendő hónapokban ezek a szervezetek eleget fognak tenni a módosított törvényjavaslatnak, hisz eddig se tettek eleget, semmiféle szankció nem következett be, tehát magyarul, vulgárisan azt mondhatom, fütyülnek az egészre. Engem annak idején édesanyám úgy nevelt föl, hogyha egyvalamit feladatul kitűzött, hozzátette, még akkor is végre kell hajtanom, ha cigánygyerekek potyognak az égből.Ha ezt most átvisszük a közéletbe, itt van egy törvény, és ezek a szervezetek ugyanúgy, ahogy eddig, ezután is fütyülni fognak az egészre.
Befejezésképpen azt szeretném elmondani, talán emlékeznek arra, tavaly ősszel azzal zártam beszédemet, hogy elővettem úttörőkönyvemet, és idéztem belőle az egyik pontot, miszerint az úttörő mindig igazat mond és igazságosan cselekszik. Utolsó mondatom az volt: bízom benne, hogy a többi szervezetek is hasonlóan fognak eljárni.
Íme, az akkori felvetésem nem igazolódott be, ezért kell újra tárgyalnunk ezt a törvénytervezetet.
Tudva azt, hogy a bizottságok nem támogatják ezt a módosító javaslatomat, ezért megelégszem azzal, hogy a benyújtott módosító indítványommal rávilágítottam egy jelenségre, felhívtam a figyelmet erre a kérdésre, és ezért visszavonom módosító indítványomat. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem