BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Teljes szövegű keresés

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter, illetve Államtitkár Urak!
Sopron megyei jogú város és környéke lakossága kérésével fordulunk önökhöz, hogy az 1974-ben átadott, öt évig folyamatos lakossági támogatással épített fedett uszoda fenntartási költségeihez az állam nélkülözhetetlen támogatását kérjük.
Az uszoda gyönyörű természeti környezetben épült, de üzemeltetési szempontból igen rossz adottságokkal – közművek, hideg víz, olajfűtés stb. – rendelkezik. Az uszoda szolgálja a kötelező úszásoktatás megvalósítását, a város és környéke lakosságának ez irányú igényeit, a minőségi sport feltételeinek biztosítását, az üdülő- és gyógy-idegenforgalom sportigényeinek kielégítését. Ilyenformán tehát helyi, regionális és országos igényeket egyidejűleg elégít ki, sőt, nemzetközi sportrendezvényeknek is helyszínéül szolgál. Az uszoda működtetése kezdettől fogva veszteséges volt, üzemeltetése mindig központi támogatással volt csak biztosítható. Ezt a támogatást a legutóbbi évig folyósították, és bár az üzemeltető már 1984 óta folyamatosan törekszik különböző, a működéshez kapcsolható vállalkozások beindítására, a nyereséges működtetés szép álom marad csupán. Készen állnak a tervek a gázüzemmódra való átállításra, de a megvalósításhoz szükséges 7,5 millió forint hiányzik, pedig a gázüzemmel havi 1 millió forint költségmegtakarítást lehetne elérni.
A fedett uszoda közeli bezárásának híre óriási felzúdulást keltett a lakosság, azon belül a kisgyermekes családok körében. Hiába a korrekt, elemző tájékoztatás, számukra elfogadhatatlan, hogy az állam jószerint minden terület támogatásától visszavonul, a gondokat az önkormányzatok nyakába hárítja. Az pedig mindenki számára világos, hogy minden önkormányzati törekvés és belépőjegy-áremelés ellenére a fedett uszoda nyereségesen nem üzemeltethető. Hogy a probléma a széles közvéleményt mozgósította, jól példázza: interpellációnk egyik kezdeményezője az önkormányzat MDF-frakciója volt.
Tisztában vagyunk azzal is, hogy a vázolt probléma nemcsak egyedi eset, hiszen információink szerint ugyanilyen problémák vannak Győrött, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Szegeden, Debrecenben, Dunaújvárosban, de hosszan sorolhatnám.
Éppen ezért kérdezem miniszter urakat, látnak-e lehetőséget a kormányzat eddigi álláspontjának az egész problémakört érintő felülvizsgálatára; másodszor pedig számíthat-e Sopron város önkormányzata az uszoda vesztesége mintegy felének központi finanszírozására.
Rajtunk kívül mintegy százezer ember várja konstruktív, megoldást kereső vagy adó válaszukat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem