SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt érdeklődő Képviselőtársaim! Először is köszönöm a képviselő asszony nagyon pontos kérdéseit. Valóban, ezekre a kérdésekre vár választ – szerintem is – mindenki, aki abban gondolkodik, hogy kihasználja azt a lehetőséget, amit a kárpótlási törvény tartalmaz.
A kérdések meválaszolására tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat, hogy folyik az előkészítő munka, folyik az a munka, ami olyan időpontban be tudja hozni a Parlament elé azt a különtörvényt, ami mindezekre a kérdésekre válaszol. Most néhány alapelvet tudok leszögezni, ami egy részét egyébként talán lefedi a kérdéseknek.
Az első a kockázat-hozam kérdése. A kárpótlási jegy tulajdonosa, függetlenül attól, hogy saját maga váltja tulajdonra vagy életjáradékra váltja, olyan helyzetbe kell hogy kerüljön, ami nem tesz emiatt különbséget a kárpótlási jegy tulajdonosa és más tulajdonos között. Tehát hogy független legyen a kockázat és a hozam kérdése attól, hogy az életjáradékra, vagy a tényleges reálvagyonra, vagy valami más résztulajdonra történő váltását választja a tulajdonos ebben az esetben.
A második kérdés a szervezeti kérdés. Ebből következően valószínűleg sajátos megoldás kell; ez a társadalombiztosítás keretében a mostani ismereteim szerint nem oldható meg. Erre a sajátos szervezeti megoldásra talán egy keretet jelenthet a rövidesen a Ház elé kerülő befektetési és kockázati alapokról szóló törvény. Ez még természetesen nem tekinthető véglegesnek és kidolgozott álláspontnak.
Források kérdése. Ahogy a kárpótlási jegy tulajdonváltásra szolgál, itt forrás nem lehet más, mint a tulajdonnak valamilyen hozama. Ennek két hozama lehet, nyilvánvalóan a tényleges javadalom, a tényleges jövedelem ebből a tulajdonból, másodszor a tulajdon értékesítéséből származó jövedelem. Az is nagyon valószínű, hogy itt valami kombinációt kell alkalmazni, hogy az életjáradék működőképes legyen.
És végül a mértékekre kell válaszolnom, hiszen ezek a legfontosabb kérdések az emberek szempontjából. Azt hiszem, ennek a mértékei olyanok lehetnek, amikor valóságos tulajdonkörülmények működnek, magyarul egy önjáró, önfinanszírozó rendszer határozza meg majd azt a mértéket, amely szerint ez a kárpótlási jegy mint életjáradék működhet.
Még egyszer köszönöm a kérdéseit. Nagyon segítették az előkészítő munkát. Egyet szeretnék nagyon őszintén mondani, hogy a működőképes megoldás kialakításához a pontos kérdésein túl őszintén örülnék a javaslatainak is. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem