CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Államtitkár Úr! A kárpótlási törvény szerint – idézem –: "A kárpótlásra jogosult kérésére a kárpótlási jegy ellenében a társadalombiztosítás keretében – külön törvény rendelkezése szerint – életjáradék folyósítható."
Nagy biztonsággal lehet prognosztizálni, hogy a nagyrészt idősebb korosztályhoz tartozó kárpótlásra jogosult állampolgárok jelentős hányada életjáradékra kívánja majd kárpótlási jegyét átváltani. Ezért a következő kérdésekre kérek választ az államtitkár úrtól:
1. A kárpótlási jegyben megtestesülő vagyonértékhez viszonyítva mekkora lesz az életjáradék évi összege? Rögzített, fix összeget vagy a vagyonrész hozadékához igazodó összeget terveznek-e? Ha ez utóbbit, hogy oldják meg a változó hozadék kezelését?
2. Az életjáradék felemészti-e a kárpótlási jegyben megtestesülő tőkét, vagy annak csak a hozadékával számol?
3. Az életjáradékot mint folyó kiadást az állami költségvetésből vagy a társadalombiztosítás terhére tervezik-e folyósítani?
4. Ha a költségvetés fogja finanszírozni az életjáradékot, miből teremtik meg a folyó kiadás fedezetét? Adókból, az állami vagyon utáni részesedésből vagy privatizációs bevételekből? Ha egyikből sem, mivel akadályozzák meg a költségvetési deficit és az inflációs nyomás növekedését?
5. Ha a társadalombiztosítás terhére tervezik folyósítani az életjáradékot, mi lesz a folyó kiadás fedezete? A társadalombiztosítási járulék vagy a társadalombiztosítás vagyonának a hozadéka? Ezen utóbbi esetben megkapja-e a kárpótlási jegy ellenértékének megfelelő állami tulajdonrészt a társadalombiztosítás? És ha e tulajdonrész hozadéka elmarad az életjáradék összegétől, a költségvetés megtéríti-e vajon a különbséget a társadalombiztosításnak, vagy azt a nyugdíjak és más társadalombiztosítási ellátások terhére kell majd fizetni?
És végül és legalább arra szeretnék választ kapni, hogy várhatóan mikor fogja benyújtani a Kormány a fentiekről rendelkező különtörvényt; kell-e módosítani a társadalombiztosítás gazdálkodásáról és az állami költségvetésről szóló törvényt, hiszen az állampolgároknak 120 napon belül kell dönteniük arról, hogy természetben kérik-e vissza eredeti tulajdonukat, vagy inkább kárpótlási jegyre tartanak igényt.
A kérdések sokaságát azért voltam bátor megfogalmazni, mert azt remélem, hogy a válaszok már tisztázódtak, és csak előttem, valamint az érintettek előtt ismeretlenek. Érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem