HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF):

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF):
HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF): Elmondom az akut problémákat, és akkor befejezem. (Derültség.)
Ebben a Kormánynak és az Országgyűlésnek kölcsönösen támogatni kell egymás munkáját. Négy pontot említenék:
1. A hatályos ifjúsági törvényt, amely gyakorlatilag teljesen alap nélkülivé vált, hatályon kívül kell helyezni, és az új törvény koncepcionális vitáját meg kell kezdeni.
2. Az Országgyűlés döntésének megfelelően a Kormány terjessze a tisztelt Ház elé a DEMISZ és az Úttörőszövetség vagyoni elszámolásáról szóló jelentését és a vagyon további hasznosítási koncepcióját. Ennél a kérdésnél egy alapvetést ki kell azonban jelenteni: ez a vagyon továbbra is álljon az ifjúság rendelkezésére. (Taps.) Köszönöm.
3. A Kormány az 1992. évi költségvetés tervezésénél vegye figyelembe az ifjúsági igényeket is. Két területen kell mindenképpen az igényeket teljesíteni: az ifjúsági szervezetek anyagi támogatása és az ifjúságot szolgáló intézmények és tevékenységek költségvetési finanszírozása.
4. A Kormány ifjúságpolitikai titkárságának munkáját szintén át kell gondolni. Az ifjúságpolitikai titkárság végezze el azt az előkészítő munkát, amely lehetővé teszi, hogy az ifjúsági szervezetek egymással is tudjanak vitatkozni és tárgyalni, és a kormányzattal szemben is meg tudják fogalmazni az igényeiket. Olyan rendszert kell biztosítani és kialakítani, amelyben az azonos érdekek mentén szerveződött ifjúsági mozgalmak, egyesületek egymás között beszélhetik meg a problémákat, hogy a közös érdekeket nyomatékosan tudják érvényesíteni a kormányzattal szemben.
Tisztelt Ház! Befejezésül: vég nélkül lehet az ifjúságot érintő napi problémákat is sorolni, lehet a mulasztásokról, az elhanyagolt intézkedésekről beszélni, de megítélésem szerint nem ez a feladatunk. A magyarországi 1989-90. évi társadalmi rendszerváltás nem fogalmazta meg azt a komplex problémakezelési mechanizmust, amit ma meg kell alkotni.
Én arra kérem a tisztelt Házat, hogy ne legyen szűkkeblű és kicsinyes ebben a témakörben, és bár már kissé túlkoros vagyok a 27 évemmel, hadd kérjem azt – és ezt adják át hiányzó padtársaiknak is –, adjanak esélyt a jövőnek, nekünk, fiataloknak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem