FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Teljes szövegű keresés

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Először rendezünk politikai vitanapot az új Parlament történetében. A miniszterelnök tavaly novemberben azért javasolta ezt az új formát, hogy a jövőt meghatározó döntések előkészítése a táradalmi összefüggések elemzésével s azoknak az eltérő politikai nézeteknek és értékeknek az összevetésével kezdődjék, amelyek alapján a gondok megoldási módozatai kidolgozhatók.
A Kormány nevében örömmel üdvözlöm, és egyben jelképes értékűnek tartom, hogy a Parlament az első vitanapot a gyermekek és a fiatalok ügyének szenteli. Ezzel azt a közös felelősségünket hangsúlyozzuk, hogy az egy éve megkezdett országépítő munka a jobb jövőért és a jövő letéteményeseiért, a fiatalokért folyik.
Egyetlen történelmi korszakban sem könnyű fiatalnak lenni, de ebben az átmeneti időszakban különösen nehéz. A változások a sokat megért felnőtteket is próbára teszik, ám hatványozottan nehezebb érteni a történéseket azoknak, akik az ehhez szükséges tapasztalatokkal még nem rendelkeznek. Szándékaink szerint boldog gyermekkort és gazdag ifjúkort akartunk nekik biztosítani, ám többségükben idő előtt találkoztak felnőttes gondokkal. A családok megtartó ereje nem mindig tudta egyensúlyozni az elmúlt évtizedek nagyon is negatív ideológiai, gazdasági és strukturális hatásait. A múlt rendszer eltorzult értékeket és beszűkült perspektívákat hagyott örökül.
Tisztelt Országgyűlés! Amikor az önök figyelmébe ajánlom a Kormány vonatkozó jelentését, hangsúlyozni szeretném, hogy a bemutatott adatok és az összefüggések elemzése azon túl, hogy szempontokat nyújt a politikai vitához, egy új folyamat kezdetét is jelentheti. A Kormány úgy véli, hogy mostantól kezdve minden évben rendszeresen meg kell vitatni a kérdéseket, ami jó alkalmat kínál arra, hogy a társadalmi változások vonatkozó hatásait elemezzük, értékeljük, a következtetéseket megfogalmazzuk.
Önök jól tudják – és erre a jelentés is rámutat –, hogy mára számos probléma halmozódott fel. A legfontosabb kérdés az, mit tehetünk és mit kell tennünk annak érdekében, hogy az ifjúság ne elszenvedője vagy áldozata, hanem felkészült és energikus alakítója legyen a nagy léptékű változásoknak.
Ma a legsúlyosabb, sürgősen megoldandó probléma az iskoláztatás, a korszerű szaktudás megszerzéséhez szükséges feltételek megteremtése, ezzel összefüggésben a pályakezdés nehézségeinek enyhítése. A június 30-ig önök elé kerülő intézkedési program tartalmazni fogja a Kormány ez irányban megkezdett és tervezett lépéseit. Nem kelthetünk azonban illúziókat a társadalomban és különösen nem az ifjúságban. Tudatosítanunk kell, hogy az az idő elmúlt, amikor a mindenhatónak feltüntetett pártállam gondoskodott az egyéni és a közösségi problémák megoldásáról. Mostantól új munkamegosztás feltételeit kell megteremtenünk a törvényhozás és végrehajtás intézményrendszere között annak érdekében, hogy a nehézségek elviselésére és leküzdésére maguk az érintettek váljanak alkalmassá. Magunkban pedig azt kell tudatosítanunk, hogy nemcsak a mai politikai vitanapon foglalkozunk a gyermekek és fiatalok helyzetét befolyásoló körülményekkel, hanem akkor is, amikor a piacgazdaság megteremtését szolgáló törvényeken és programokon dolgozunk, amikor az önkormányzatokról vagy éppen a honvédelemről esik szó. Akkor is, ha a bonyolult összefüggések mérlegelése között sokszor nehéz érvényesíteni a gyermekek és fiatalok jövőjének szempontjait.
Amikor a Kormány létrehozta az ifjúságpolitikai kabinetet, és amikor a Parlamentben megalakult a gyermek- és ifjúságvédelmi csoport, az a szándék valósult meg, hogy azoknak az érdekei is képviselve legyenek, akik a maguk elgondolásait érvényesíteni még nem tudják.
Tisztelt Országgyűlés! A mai vitanap nemcsak a Kormány és az Országgyűlés további feladatait határozhatja meg. Ez a vita felhívhatja a figyelmét az önkormányzatoknak, egyházaknak és állampolgári közösségeknek, ifjúsági szervezeteknek és a felnőtt segítőknek arra, hogy a saját környezetükben érzékelt gondok megoldását a jövőben sokkal hatékonyabban segítsék.
A fiatalok akkor hiszik el nekünk, hogy fontosak a nemzetnek, ha nemcsak kivételes alkalmakkor hallják ezt, hanem naponta tapasztalják mindezt ott, ahol élnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy helyettük és nélkülük kell megoldani gondjaikat, hogy mindenáron meg kell óvni őket a rájuk váró nehézségektől. Sokkal többre lesznek képesek, ha a gyakorlatban tanulják és tapasztalhatják meg, mit jelent a demokrácia.
Az országnak ma felkészült, önállóan cselekedni tudó, egészséges, a tettekben és a közös cselekvésben felelős fiatalokra, egymással együttműködő generációkra van szüksége. Teendőnk és felelősségünk az, hogy ehhez a lehető legjobb feltételeket és körülményeket megteremtsük. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem