FILLÓ PÁL (MSZP):

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL (MSZP):
FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm, Elnök Úr! A fiatalok úgy érzik, minden bizonytalanná vált. Nincs megbízható jövő, elérhető cél, amelyért érdemes lenne küzdeni. A legnagyobb baj tehát a perspektívátlanság, amely melegágya a bűnözésnek, a deviáns magatartásformák kialakulásának. (Zaj.)
A szociális piacgazdaságból csak a piac látszik megvalósulónak, sajnos, az is ellenőrizhetetlen, szabályozatlan módon.
Van-e kiút ebből a helyzetből? A véleményünk szerint igen. (Zaj.) A szocialisták azt mondják, a válságkezelést felül kell emelni a mindenkori politikai és pártérdekeken. Az ifjúság ügye össznemzeti összefogást kíván.
Tisztelt Ház! Sokan vitatják, kell-e társadalmi méretű gyermek- és ifjúságpolitika. Mi úgy ítéljük meg, hogy kell. Hiszen az ifjúság még nincs olyan helyzetben, hogy minden szinten ki tudja harcolni, képviselni tudja saját érdekeit.
Így ma az ifjúsággal kapcsolatos feladatok háromirányúak.
Először: ratifikálni kell az ENSZ Gyermeki Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát és az Európai Szociális Chartát, s e két fontos nemzetközi jogszabályhoz szükséges igazítani jogszabályainkat.
Sürgős feladata a Kormánynak és az Országgyűlésnek az ifjúságot érintő alapvető törvények meghozatala. Ilyenek: az oktatási, szakképzési, gyermek- és ifjúságvédelmi törvény és a már sokat emlegetett szociális törvények.
Másodszor: meg kell teremteni azokat a garanciákat, amelyek értelmet adnak az ifjúsági önszerveződéseknek, s biztosítják számukra az érdekvédelem lehetőségét. Minden szinten, iskolai, önkormányzati, parlamenti és állami szinten egyaránt.
Úgy ítéljük meg, hogy a Kormány az ifjúsággal kapcsolatos feladatvállalásainak csak akkor tud eleget tenni, ha szemléletet vált, azaz mindenben és mindenkor figyelembe veszi az ifjúsági szempontokat, s emellett az ifjúsági szervezetek és intézmények számára kiszámítható anyagi hátteret teremt. Ennek feltételeit törvényi keretek között, a mindenkori Kormány döntésétől függetlenül javasoljuk rendezni.
Harmadszor: a Szocialista Párt egyetért azzal, hogy az Országgyűlés gyermek- és ifjúsági kérdésekkel foglalkozó állandó bizottságot hozzon létre. E bizottság feladata lehet az oktatással, foglalkoztatással, lakásügyekkel, pályakezdéssel, sporttal, családalapítással kapcsolatos törvénytervezeteknek ifjúságközpontú vizsgálata, e témakörökben parlamenti döntéselőkészítés az ifjúsági szervezetek bevonásával.
Pártunk támogatja az ifjúsági szervezeteknek azt a kezdeményezését, amely a gyermek- és ifjúsági célú ingatlanokra elidegenítési és terhelési tilalmat javasol. Annál is inkább indokolható egy ilyen szigorítás, mivel már eddig is jó néhány intézmény esett áldozatául az átalakításoknak. S ez a folyamat a privatizáció során várhatóan fel fog gyorsulni.
Tisztelt Képviselőtársak! Az életkezdés és a családalapítás feltételeinek megteremtése közös felelősségünk.
Az önálló életkezdéssel kapcsolatban pártunk elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a munkanélküliség fiataljaink számára tartós élethelyzetté váljon. Ezért a Szocialista Párt kulcskérdésnek tekinti az első munkahelyhez való jog érvényesítését. Javasoljuk, hogy az álláshoz nem jutott pályakezdők részére a költségvetés meghatározott ideig térítse a munkabért azon vállalkozásoknak, amelyek vállalják ezen fiatalok foglalkoztatását. Olyan regionális fejlesztési alapokat kell létrehozni, amelyek adó-, hitelkedvezményekkel, pályázatokhoz kapcsolt támogatási rendszerrel segíthetik az elmaradott térségek foglalkoztatási gondjainak megoldását. Az a véleményünk, hogy amikor az államapparátus bővítésére csaknem korlátlanul van pénz, semmi sem indokolja, hogy a foglalkoztatási alap összege ilyen alacsony legyen.
Minden lehetséges módon támogatnunk kell a rászoruló fiatalokat az első lakás megszerzésében. Az adórendszer, a gyes és a gyed, a családi pótlék felülvizsgálatával csökkenteni szükséges a gyermekvállalás már-már elviselhetetlen terheit.
Ezek érdekében széles társadalmi megegyezés alapján kidolgozható és kidolgozandó lenne egy nemzedékek közötti társadalmi szerződés, amelynek a társadalombiztosítás reformja ad különös aktualitást. Miért ne láthatnánk el a nyugdíjalapot olyan ingatlanvagyonnal is, amellyel az üzleti érdek mellett szociális szempontokat is figyelembe véve azokat a családokat segíthetné a biztosító, amelyek több gyermeket, így több leendő járulékfizetőt nevelnek fel, és ily módon a legtöbben járulnak majd hozzá az idősek létbiztonságához.
A szocialisták véleménye szerint esélyegyenlőséget kell biztosítani minden gyermek számára az oktatásban és a kultúrához való hozzájutásban. Mindez – ideértve a tehetségek kiemelt gondozását és a különösen rászorultak segítését – továbbra is alapvetően állami feladat legyen. Olyan ösztöndíjrendszer megvalósítására lenne szükség, amely megvédené a tehetséges gyermekeket az elkallódástól. Kiemelten kell foglalkozni az iskolából kiszorult hátrányos helyzetű fiatalok szakképzésével, az ehhez szükséges anyagi és szervezeti feltételek megteremtésével. Ösztönző mértékű adócsökkentést javasolunk azon vállalkozók számára, akik vállalják a szakképzést.
A tanköteles kor felső határát célszerű lenne 18 éves korig felemelni, és az ennél idősebbek szakképzési támogatására is normatív módon kell támogatást biztosítani. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a foglalkoztatási törvény nem rendelkezik azokról, akik nem kerülnek középfokú oktatási intézménybe.
Tisztelt Ház! A lelkiismereti szabadság biztosítása alanyi jog valamennyi gyermek számára. Bízunk abban, hogy a "Ki jár hittanra?' állapotából nem kerülünk át a "Ki nem jár hittanra?' állapotába. Az MSZP nem híve a tekintélyelvű, konzervatív alattvalókat nevelő oktatási szemléletnek. (Derültség.) Olyan szabad szellemű iskolarendszert szeretnénk, ahol működőképes a diákönkormányzat, a tanuló egyéniség lehet, s nemcsak megismertetik őt jogaival, hanem képessé teszik arra, hogy éljen is azokkal.
Befejezésül szeretném hangsúlyozni, hogy az eddigiekben elmondott javaslataink azt a célt szolgálják, hogy a gyermek- és ifjúsági problémákkal egy új szemlélet alapján foglalkozzunk. Olyannak, amely a gyámkodás helyett azt tűzi ki célul, hogy a fiatalokat helyzetbe hozza, biztosítva ezzel a lehetőséget és jogot érdekeik képviseletéhez. Persze az ifjúság ügyét csak olyan gazdaságpolitikával lehet szolgálni, amely a folytonos múltba nézés helyett a jövőbe tekint, a múlt rehabilitációja helyett közös jövőnket kívánja megalapozni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Szocialista Párt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem