GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A szakágazat piacgazdaságra való átállását olyan körülmények között kell megvalósítani, amikor a külpiaci értékesítési lehetőségek váratlanul, szinte teljesen megszűntek a volt szocialista országok felé, párosulva a belföldi fizetőképes kereslet csökkenésével, ami az élelmiszergazdaság szinte valamennyi szakágazatában sürgős termelési és értékesítési problémákat okozott és okoz. A kistermelőket fokozottabban sújtó problémákat ismerjük, és a rendelkezésre álló eszközök igénybevételével maximális erőfeszítéseket teszünk a feszültségek enyhítésére. A tejtermelés problémáinak megoldására konkrét intézkedéseket hozott a Kormány, folyamatban van a sertésfelvásárlás feszültségének enyhítése érdekében teendő intézkedéssorozat is. Olyannyira, hogy szinte biztosíthatom Önöket, hogy másfél-két hónapon belül ezt az egyszeri túltermelést, többletet levezetjük, és ismerve a sertéságazatban lévő helyzetet, ez az idén többet nekünk gondot nem okoz.
Preventív intézkedéseket hozunk az egyéb szakágazatokban jelentkező esetleges piaci zavarok elkerülése érdekében. Intézkedési lehetőségeinket azonban behatárolja, eredményességét korlátozza az Országgyűlés által megszabott szűkös keret, mintegy 29 milliárd forint miatt az exporttámogatás is elmarad a szükséges mértéktől, intervenciós beavatkozásra pedig szinte alig van lehetőség.
Tekintettel arra, hogy a különböző ágazatokban kialakult feszültségek döntően a piaci körülmények gyors változásából alakultak ki, a földművelési tárcát, illetve a tárca területén dolgozó szakembereket közvetlenül felelőssé tenni méltánytalan volna. Az új körülményekhez igazodó, piacorientált minőségi termelés, a mezőgazdaság szerkezetének megváltoztatása nélkül nem valósítható meg. A rendelkezésünkre álló eszközrendszer leghatékonyabb felhasználását az agrárpiaci rendtartás kidolgozásával, és a rendtartás szabályozó elemeinek hatékony működtetésével kívánjuk elősegíteni. Ennek keretében a termelésszerkezetet meghatározó szakmai döntések meghozatalához támaszkodni kívánunk a közeljövőben létrehozandó terméktanácsok véleményére és javaslataira.
A közeljövőben várható, és a képviselő úr interpellációjában előjelzett zöldség, gyümölcs, bor, gyapjú, bárány stb. termékek felvásárlási feszültségeinek levezetésére teendő konkrét intézkedésekről ma konkrétan nyilatkoznom korai volna, de megígérem a képviselő úrnak, éppen a termeléspártiságból fakadó elkötelezettségemből kifolyólag, hogy ezen a részen a sertésprobléma megoldásához hasonlóan nagyon hamar konkrét intézkedéseket teszünk.
A piaci helyzetet döntően az fogja befolyásolni, hogy a Szovjetunióval, illetve az egyes köztársaságokkal külön-külön milyen kereskedelmi megállapodásokat tudunk kötni. A kereskedelmi tárgyalások jelenleg is tartanak.
A tőkés piacokon a kertészeti termékek 1991-ben várhatóan csak kiváló minőségben és csomagolásban helyezhetők el az előző években elért mennyiségben. Ezeknek a piacoknak a megtartása ezeken túlmenően jóval intenzívebb piacszervezést, marketing munkát igényel a termelő és kereskedelmi szervektől egyaránt.
Szeretném bevallani, hogy külkereskedelmi szerveink is megszokták a régi módszert, és nehezen alkalmazkodnak az új körülményekhez. Meglehetősen lustán dolgoznak, és későn informálnak.
E termékek elhelyezését az Agrárpiaci Rendtartás keretében azzal is támogatni kívánjuk, hogy az 1991. évi exportszubvenciók megállapítása során a friss és tartósított kertészeti termékek támogatási kulcsait a forint árfolyamának leértékelése ellenére az előző évi szinten határoztuk meg. A piaci lehetőségek és körülmények, valamint a terméskilátások közelebbi ismeretében a rendtartás-koordináló bizottság a konkrét intézkedéseket kidolgozza. Kérem képviselő urat, a válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Gyér taps.)
Radnaszumberelijn Goncsigdordzsnak, a Mongol Népköztársaság alelnökének, az Országos Kis Hural elnökének és kíséretének köszöntése

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem