VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Először is szeretném kijavítani: nem "orosz csapatok", hanem "szovjet csapatok felé" volt a szöveg, lehet, hogy valamilyen tévedés folytán került bele.
Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A közvélemény a tömegtájékoztatásban időnként megjelenő hírekből értesülhet arról, hogy hogyan állnak a kivonuló szovjet csapatok és a magyar fél közötti kártérítésre vonatkozó tárgyalások. Elsősorban az hangzik el, hogy az elhagyásra kerülő laktanyákért és épületekért a kivonuló fél mennyit követel. Sokkal kevesebb szó hangzik el azokról az igényekről, amelyeket a magyar fél támaszt. Ezek közé tartozik például az általános kárigény, melyet Karcag város nyújtott be az ezzel a kérdéssel hivatalosan foglalkozó magyar-szovjet vegyes bizottságnak.
Hosszú lenne felsorolni mindazokat a tényezőket, amelyek a kárigény végösszegét kialakították. Említhetem az elmúlt évtizedek elmaradt beruházásainak a hiányát, az igazán komoly ipari létesítmények a repülőtér és a védelmére létrejött karcagi laktanya miatt nem települtek a városba. A város külterületén lévő országos hírű gyógyvízforrásnál, Beregfürdőn például nem épülhetett egy emeletnél magasabb épület.
A vagyoni károknak kézzelfogható bizonyítékai is vannak. Csak becsülni lehet azt a nagyságrendet, ami a bombázások miatti épületkárokat tartalmazza.
A város felett átrepülő gépek zajától, hangrobbanásaitól és a gyakorlótéren ledobott bombák lökéshullámaitól épületek százai rongálódtak meg, törés- és repedéskárok keletkeztek. A helybeliek nem ritka eseteinek egyike, amikor este a munkából hazamenet lakásuk ablakait betörve találták az éppen aznap felettük repülő egyik gép hangrobbanásaitól. Mellékesen jegyzem meg, hogy ilyenkor a biztosító természetesen nem fizetett, mert ez a kárfajta nem szerepelt a listáján.
Jó néhány esetet lehetne a környékbeli tsz-ek dokumentumaiból is felsorolni, amelyek földjei és alkalmanként a földeken dolgozó emberek lettek egy-egy gyakorlat szenvedő alanyai. Nyugodtan elmondhatom, hogy a város és környéke egyfajta hadiállapotban, háborús pszichózisban élt. Jellemző példa, hogy csak 1989-ben sikerült azt elérni, hogy este 10 óra után ne a város felett repüljenek a repülőgépek, és csak közel fél éve változtatták meg a repülési irányt, elkerülve most már a város légterét. Egyáltalán nem lehet csodálkozni azon, hogy a városban az átlagosnál magasabb a depressziós kiskorúaknak a száma.
Kérdéseim államtitkár úrhoz a következők:
Jelenleg hol tart a szovjet-magyar vegyes bizottság munkája, ugyanis olyan hírek terjedtek el, miszerint a végösszeg megállapítása az utolsó stádiumban van.
Folyik-e a kártérítési igények reális felmérése?
Milyen módon került vagy kerülhet sor a kártérítési igények kielégítésére?
És végül: személy szerint milyen lehetőséget lát a kérdés megoldására? (Bal oldalon taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem