TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Teljes szövegű keresés

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Úr! Örülök, hogy időközben megérkezett, mert a téma fontosságára való tekintettel így talán hitelesebb és meggyőzőbb választ kapok kérdéseimre. Én úgy gondolom, nem kell indokolni, hogy miért tettem fel a kérdéseimet. Ha akár a tegnapi, akár a mai napilapokat kinyitjuk, szinte mindegyik számban találkozunk ózdi tudósításokkal, az ózdi helyzetről elemzésekkel. Mindegyikből kérdőjelek hallatszanak ki, az ózdi munkások, az Ózdon élő emberek kérdőjelei. A tekintetben, hogy mi lesz a sorsuk, mi vár rájuk.
Nemcsak arról a hatszáz emberről van szó, akik a finomhengermű kapcsán leendő munkájukat elveszíthetik, és az utcára kerülhetnek, hanem úgy gondolom, mintaértékű az a kísérlet, amire ez a hatszáz ember vállalkozik, és ezért gondoltam, hogy mindenképpen a Parlament nyilvánossága előtt is kíváncsiak vagyunk miniszter úr véleményére.
Ismeretes, hogy a legutóbbi munkásgyűlésen a kormánybiztossal való egyezkedés során 25-ét jelölték meg egy olyan dátumnak, amelyben ha létrejöhet a munkások által szervezett vállalkozás, önálló kft., nem kerül sor szolidaritási sztrájkra. Tehát sürget az idő. Ma 23-át írunk, és ismerjük a tegnapi sajtótájékoztató nyomán az Ózdi Acélipari Rt., a német részvényesek által létrehozott sajtótájékoztatóján az ő véleményüket, amely mintegy ultimátumként is felfogható a Kormány, illetve az ózdiak irányában, amikor úgy fogalmaznak, hogy semmiféle új vállalkozást nem látnának szívesen Ózd területén az ózdi acélgyártás kapcsán.
Bár sok számot sorolhatnánk arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében milyen munkanélküliséggel kell szembenéznünk, tegnap gyarapodott a munkanélküliek száma eggyel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ezért tehát úgy gondolom, hogy ezek után, minekutána a német részvényesek véleményét ismerjük, szeretnénk tudni, hogy mi a Kormány, illetve miniszter úr véleménye a következő kérdésekről.
Igaz-e, hogy az Ózdi Acélmű Rt.-ben az Ózdi Kohászati Üzem annak idején jelképes összegért vitt be a négy hengersor közül egyet? Támogat-e a Kormány a jelenlegi Ózdi Kohászati Üzem tulajdonában lévő három hengersorral kapcsolatban hasonló gesztust a munkások által szervezett vállalkozás részére?
Második kérdésem. Mi a miniszter úr véleménye arról, hogy a jelenleg az Ózdi Acélmű Rt. három hónapra bérli az Ózdi Kohászati Üzemektől a hengersorokat, azonban termelés nem folyik rajta? Vajon mi lehet a céljuk ezzel?
Harmadik kérdésem. Mikortól várható, hogy az Ózdon kialakult helyzetet megelőzendő törvényes lehetőség is lesz munkavállalói tulajdonszerzésre a privatizáció során, azaz mikorra várható a munkavállalóirészvény-programról szóló törvény? Ezzel a kérdéssel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy Paszternák képviselőtársam már kapott választ, amelyet nem fogadott el. Én úgy módosítanám ezt a kérdésemet, hogy mit lehet addig is tenni, amíg nem lesz munkavállalóirészvény-program?
Negyedik kérdésem. Támogatja-e a Kormány munkástulajdonú vállalkozás létrejöttét a finomhengerműben, azaz mi lesz ön szerint április 25-e után Ózdon?
Azokkal a gondolatokkal várom miniszter úr válaszát, és várják az ózdi, illetve borsodi munkások, hogy egy konstruktív válasz birtokában, és egy konstruktív hozzáállás birtokában ülhetnek le tárgyalni a kormánybiztossal az elkövetkezendő napokban, sőt, szinte azt lehet mondani, az elkövetkezendő órákban.
Tegnap a Parlamentben egy képviselőtársam ezzel a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a munkások ebben a harcban már csak a láncaikat veszíthetik. Így gondolkodnak Ózdon is.
Várom válaszát, Miniszter Úr! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem