FAZEKAS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FAZEKAS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
FAZEKAS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az iparban a robbanás határát is súroló feszültségek elsősorban az elmaradott fejlettségű üzemeket befogadó térségekben keletkeznek. Strukturális, piaci helyzethez kötött problémák miatt azonban lassan nem lesz olyan területe az országnak, amelyik védettnek tekinthető. A viszonylagosan fejlett üzemek lepusztulása véleményem szerint nagyobb probléma, mint a technológiailag elavultaké – nyilván nem szociális szempontok miatt, de nagyobb az az érték, amit elveszíthetünk. A technológiai szintet és a munkakultúrát is tekintve ilyen viszonylagosan fejlett vállalat a győri központú Rába. Ma ez a jelentős szellemi és fizikai értékeket tartalmazó vállalat csökkentett munkaidővel dolgozik. Napirenden vannak a kényszerelbocsátások, amelyek nem kímélik a jól kvalifikált szakembereket sem. Az aggódás késztet arra, hogy választóim kérését is teljesítve feltegyem az államtitkár úrnak az alábbi kérdéseket.
Van-e a tárcának elfogadott, hatékony, cselekvésben is megnyilványuló stratégiája a technológiailag és szakember-ellátottságot illetően is viszonylagosan fejlett állami vállalatok jövőjét illetően? Mi ennek a lényege?
Második kérdésem: miért késik ezeknek a vállalatoknak a privatizációja? Igaz-e az a feltételezés, hogy a privatizációban tapasztalható késlekedés következtében a Rába gyár becsült értéke egyes vélemények szerint felére csökkent, közelítőleg.
Harmadik kérdés: milyen konkrét lépések várhatók a közeljövőben a Rába vonatkozásában, mekkora leépülés várható, meggyorsulhat-e a privatizáció és ezzel a tőkebefektetés, lesz-e jövője a gyárnak – és ha ilyen lesz, akkor milyen prognosztizálható? (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem