GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kónya Imre előadói szavaiban némileg már magyarázta a Szocialista Párt álláspontját ez ügyben, és a beadott módosító javaslatainknak némileg még egy kicsit az indokait is adta. Engedjék meg, hogy nagyon röviden ezeket az indokokat kicsit bővebben azért kifejtsem.
Miről van szó? Szeretném hangsúlyozni, hogy a szocialista frakció egyetért azzal, hogy az Országgyűlés munkáját jobban szervezetté kell tenni, gyorsítani kell a döntéshozatalt. Úgy gondolom, hogy ez minden ilyen nagy létszámú szervezettel szemben követelmény, és az is világos, hogy itt az eltelt hónapok bizonyos tapasztalatokat is adtak arra, hogy ezt hogyan lehet megtenni.
Ehhez, ugye, még járul az a kérdés – amiről Kónya Imre szólt, és amit én is alá szeretnék húzni –, hogy azt hiszem, itt az Országgyűlésnek az átmenettel kapcsolatos feladatai kétségtelenül történelmiek, és ezek mennyiségben is olyan terhet rónak a Parlamentre, amelyre valamilyen módon a jobb szervezéssel és a Házszabály rugalmas módosításával is reagálni kell. Tehát összességében mi támogatunk minden ezzel kapcsolatos törekvést.
Azt hiszem, hivatkozhatom arra is, hogy a szocialista frakció magatartása az elmúlt hónapokban ezt a szándékukat és törekvésünket kellően mutatta. Ennek megfelelően támogatjuk tulajdonképpen azt a javaslatot is, amely az úgynevezett kivételes eljárás bevezetésére vonatkozik. Még akkor is, hogyha ennek kétségtelenül van egy bizonyos fajta adminisztratív íze. De úgy gondolom, hogy ezeket az eszközöket sem kell tehát elvetni akkor, amikor az Országgyűlés munkájának jobb szervezését és a gyorsabb döntéshozatalra vonatkozó problémákat kutatjuk.
Mindjárt szeretném azonban hozzátenni – és gondolom, ezzel a Ház egyetért –, hogy ez csak az egyik és kivételes és nem fő eszköze lehet, mármint ilyen adminisztratív szabályoknak a beiktatása, hiszen a Ház munkájának jobbátétele, gyorsítása és ezen keresztül is a társadalmi megbecsülése növelésének más, ennél talán fontosabb eszközei is vannak, mindenekelőtt az előkészítés szakszerűségének a növelése, a Parlamentben szerepet vállalók egymás iránti nagyobb megbecsülése, az indulatok nélküli vitaszellem, a törvényjavaslatok célszerűbb, szakszerűbb megközelítése; és sorolhatnám tovább, egészen odáig, hogy a Ház munkájának tervszerűbbé tételében, jobb szervezésében is – gondolom – vannak bőven tartalékok.
Tehát mi ezekben az összefüggésekben vizsgáltuk az ügyrend módosítására vonatkozó javaslatot, mindenekelőtt ezt az úgynevezett kivételes eljárást. S az előkészítés során a szocialista frakció több olyan javaslatot tett ebben a vonatkozásban, amelyet az ügyrendi bizottság és más frakciók is elfogadtak.
Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni – és módosító javaslatunk tulajdonképpen erre vonatkozik –, hogy ez valóban egy kivételes eljárása lehet a Parlamentnek, és ezért szükségesnek tartjuk még a javaslatokon kívül bizonyos fajta fékeket beépíteni, hangsúlyozva ennek az eljárásnak a valóban egyedi és kivételes jellegét.
Tehát akkor, amikor mi azt a módosító javaslatot nyújtottuk be, hogy a kivételes eljárást a Parlament csak akkor alkalmazhatja, hogyha azzal minden frakció egyetért, mi ezzel nem egyfajta vétójogot szerettünk volna beiktatni, tehát nem egy olyan jogot adni egyes frakcióknak, hogy visszaélhessenek esetleges saját érdekeikkel, hanem azt szeretnénk ezzel elérni, és erre nagyon szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét, hogy normaszinten késztessük magunkat arra, hogy a frakciók között a Ház működését illetően is egy eddiginél sokkal gyakoribb és szélesebb egyeztető mechanizmus alakuljon ki.
Szeretném még egyszer ezt nyomatékosan hangsúlyozni. Akkor, amikor tehát mi azt javasoljuk, hogy épüljön be ebbe a módosításba egy olyan szabály, hogy a kivételes eljárást csak a frakciók teljes egyetértésével alkalmazhatja a Ház, akkor mi egy ilyen szándékkal tesszük ezt a javaslatot, és nem pedig valami fajta külön, egyes frakciók vétójogának szándékaival. Úgy hiszem, hogy igazán tehát egy ilyenfajta munkastílus és egy ilyenfajta mentalitás, tehát egy konszenzusra való törekvés az, ami a Ház munkáját meggyorsíthatja, és úgy gondolom, hogy ez egyben a tartalmi munkát is javítani fogja. Tehát ilyen összefüggésben kérem, hogy módosító javaslatainkat a tisztelt Ház értékelje. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem