FILLÓ PÁL (MSZP)

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Másodszor teszünk önöknek javaslatot a végkielégítés ügyének rendezésére. Bizonyára emlékeznek rá, hogy három hete önálló törvénytervezetként kívántuk a Ház jelenlévő képviselőit meggyőzni arról, hogy milyen fontos lenne, hogy ezt a kérdéskört a Parlament napirendre tűzze.
Most úgy ítéljük meg, hogy talán segíthet a képviselőtársaink meggyőzésében, hogyha a hatályos Munka Törvénykönyvhöz kiegészítő paragrafust javasolunk, hiszen ezzel az átmeneti időszakra, addig, ameddig az új Munka Törvénykönyve véglegesen nem rendezi ezt a kérdést, megnyugtató megoldást találhatnánk.
Kedves képviselőtársaim! Az utolsó negyedévben a szakértők véleménye szerint mintegy 62 ezer, mások szerint 100 ezer munkavállaló válik Magyarországon munkanélkülivé. Minden héten családok ezrei szembesülhetnek a munkanélküliséggel, a romló életkörülményekkel és a kilátástalansággal. Azok a munkanélkülivé válók, akik nem részesülnek semmilyen végkielégítésben, joggal tehetik fel a kérdést, hogy: ők másodosztályú állampolgárok e hazában? (Közbeszólások a jobb oldalról.) Hiszen nincs olyan szerencséjük, hogy az ő munkahelyükön a kollektív szerződés a végkielégítést intézményesítette volna.
Beláthatják kedves képviselőtársaim, hogy ez a helyzet sürgős intézkedést kíván. Azt is megkérdezhetik, hogy miért nem várjuk meg a Kormány e tárgyban történő előterjesztését.
Kedves Képviselőtársaim! Hosszú ideje folyik már a vita a végkielégítés intézményéről, érdemi előrelépés e területen sajnos a mai napig nem történt. Mindennap növekszik azoknak a munkavállalóknak a száma, akik – sajnálatos módon – a később életbe lépő törvényhozás során a kedvező intézkedést már nem élvezhetik. Én nagyon kérem a tisztelt képviselőtársaimat, ne azt tekintsék, hogy ki hozza a Parlament asztalára, vagy melyik frakció ezt az önálló indítványt, hanem kérem, hogy a munkavállalók érdekeit – most van egy lehetőségünk – vállaljuk fel, és valamifajta segítséget nyújtsunk ezeknek a nehéz helyzetbe kerülő embereknek.
Kérem, hogy támogassák önálló indítványunkat, és szintén kérem, hogy a sürgősséggel való tárgyalást is támogassák. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem