BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak néhány tőmondatban, hiszen az idő eléggé előrehaladt.
A jövő héten hétfőn jár le az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek hatálya, amely először 1990. szeptember 30-án járt le, vagyis amikor a Kormány nagyjából 100. napját töltötte. Ezt követően októberben változatlan szövegezéssel meghosszabbítottuk a hatályát december végéig.
December végén, amikor ismét lejárt, ismét nem született új szöveg, változatlanul meghosszabbítottuk a hatályát ez év tavaszig. Ez év tavaszán, márciusban harmadszor is változatlanul, most szeptember 30-áig.
Áttekintve ennek okát, a monopoly csoportban dolgozó képviselők úgy találták, a fő probléma az, hogy nem készült el olyan privatizációs stratégia, amelynek alapján elkészült volna egy privatizációs törvény, és amelynek a végrehajtását jelentené valójában valamilyen módon a vagyonpolitikai irányelvek.
Miután úgy véljük, politikailag nem vállalható föl az, hogy negyedszer is meghosszabbítsuk változatlanul a korábbi Parlament által is ideiglenes jelleggel kidolgozott vagyonpolitikai irányelvek hatályát, az egész folyamatot akként lehet fölgyorsítani, ha az Országgyűlés szabja meg azt a privatizációs stratégiát, amelynek alapján megszületik a privatizációs törvény.
Ennek megfelelően az általunk beterjesztett országgyűlési határozat valójában egy privatizációs stratégiát tartalmaz, és leírja, hogy milyen elvek szerint kívánatos a törvényjavaslat beterjesztése, és milyen határidők alatt.
Részletesen ismertetni nem kívánom, hiszen a képviselőtársaknak, amennyiben a napirendre tűzéssel egyetértenek, számtalan módjuk lesz, hogy az ötletbörze szokásos technikájával, módosító indítványaikkal kifejezésre juttathassák a saját elképzeléseiket, melyek fölött a Parlament majd dönt.
Nyomatékkal szeretném azonban a sürgősség körében egy mondattal ismét ráirányítani a figyelmet arra, hogy jövő hétfőtől, ha semmi nem történik, az Állami Vagyonügynökség a mostani privatizációs gyakorlatot legálisan egyszerűen nem folytathatja. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem