PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Társadalombiztosítási Alap költségvetésének tárgyalása alkalmából szeretném a figyelmüket felhívni egy tavaly októberben benyújtott módosítási javaslatra.
Tavaly, az év végi egyszeri nyugdíj-kiegészítésekre a Kormány 8 milliárdos javaslatot nyújtott be, bizottságunk ezt 10 milliárdra módosította. Az MSZP soraiból olyan indítvány érkezett, hogy emeljük fel ezt 17 milliárdra, 13. havi nyugdíjat biztosítva ezzel.
Békesi képviselőtársunk a Társadalombiztosítás bevételeire vonatkozóan az alábbiakat mondta: "Egyetértek miniszter úr expozéjának azon gondolatával, hogy az előzetes szakértői becslések túlzottan óvatosak. Én egy kicsit keményebben minősíteném: irreálisan alacsonyak voltak." Számításokra alapozva meggyőző érvekkel bizonyította, hogy a 17 milliárdos javaslat elfogadásában – idézem: "Tisztelt Ház! A tavalyi tapasztalatokat is figyelembe véve, a konkrét, idén megvalósult bérkiáramlást figyelembe véve semmiféle rizikó nincs."
Most, amikor az elmúlt év költségvetését tárgyaljuk, látható, hogy a Társadalombiztosítás a tavalyi évben 600 milliós deficittel zárt. Amennyiben a bizottságunk, a kormánypártok vagy a Kormány elfogadja az MSZP – kétségtelenül jószándékú – javaslatát, most a deficit több mint 6 milliárd lenne. Ez akkora tétel – mindannyian láthatják –, ami alapjaiban rendítené meg idén a költségvetésünket.
E példa rávilágít egy nagyon lényeges tényre. Az ellenzék soraiból érkező indítványokat a kormánypártok számtalanszor leszavazzák. Ezt nagyon sokszor úgy magyarázzák – legkülönfélébb helyeken –, hogy a szavazógép működik, a kormánypártok nem veszik figyelembe az ellenzék indítványait, politikai okból leszavazzák azt.
Ez a példa éppen azt bizonyítja, hogy számtalanszor azért nem fogadunk el ilyen jellegű indítványokat, mert a végrehajtás felelőssége a Kormányé, és nem a képviselőn, hanem a Kormányon fogják számon kérni, ha valami hiba történik. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem