BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen nem áll szándékomban részt venni a vitában, de miután Pusztai Erzsébet megtisztelt azzal, hogy szó szerint idézte a tavalyi vitában elhangzott hozzászólásom egy elemét, ezért azt gondolom, indokolt erre reagálni.
A társadalombiztosítás tavalyi költségvetésének zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot csak abból a szempontból vizsgálni, hogy a pénzforgalmi teljesítés alapján mekkora deficit alakult ki az év végén, és nem tenni említést arról, hogy az év elején 11 milliárdos hátralék az év végére 29 milliárd forintra nőtt, és ebben a pillanatban már 40 milliárd forintos, azt hiszem, a tények nagyon nagyvonalú és leegyszerűsítő kezelését bizonyítja. Hogyha Pusztai Erzsébet bekalkulálja ezt az apróságot, és figyelembe veszi, hogy ebben az elmúlt esztendőben egyetlen hathatós intézkedést nem tett a Kormány annak érdekében, hogy ez a többszáz százalékos hátraléknövekedés ne következzen be, akkor talán nem azt a hatmilliárdos esetleges deficitveszélyt kellett volna most fölrajzolnia a mi javaslatunk értékelése kapcsán, amely a pénzforgalmi teljesítés alapján valóban bekövetkezett volna, hanem azt kellett volna elemezni, mi mindenre lehetett volna még éppen a társadalombiztosítás keretében, a jogos erőforrásokból, lehetőséget nyújtani azoknak az embereknek, akik valóban nagyon rászorultak. Nem kellett volna ennek a hátraléknak a teljes összegét beszedni, nem kellett volna a jogszabályokat itt, a Parlament előtt gyökeresen megváltoztatni – néhány preferenciát kellett volna beépíteni a hátralékok behajtási folyamatába, és akkor ma nem 40 milliárdos hátralékkal küzdene a társadalombiztosítás, ma nem azzal kellene egymást fenyegetnünk, hogy októberben elfogy a társadalombiztosításban a pénz, és akkor talán ennek a hozzászólásnak sem azzal kellett volna foglalkoznia, hogy a mi jasvaslatunk elfogadása 6 milliárdos, kezelhetetlen deficitet okozott volna tavaly a társadalombiztosításnak.
Azt hiszem, a valódi problémák megoldására kellene a Kormánynak és kormánypárti képviselőknek egyaránt törekedniük, nem pedig arra, hogy egy ilyen látványos és valóban ürügyül szolgáló alkalmat felhasználjanak arra, hogy egy igazán megfontolt és igazán megalapozott ellenzéki javaslatról így is megkíséreljék bebizonyítani, hogy irreális volt.
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem