RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Parlament környezetvédelmi bizottsága Balatonon, a Kis-Balatonon tett látogatást angolnapusztulás után – erről egy sajtóorgánum számolt be: a Veszprémi Napló. Körülbelül másfél flekknyi szöveg, ebben háromszor említik meg, a bizottság milyen nagy mértékben egyetért azzal, hogy a Kis-Balaton második ütemét minél hamarabb el kell kezdeni, és a 2,7 milliárd forintot biztosítania kell a költségvetésnek. Csakhogy, ez a látogatásunk – a cikkel ellentétben – nemcsak erről szólt, hogy a Kis-Balaton-II-t el kell indítani. Számos érdekes dolgot hallottunk és láttunk ugyanis.
Meghallgattunk tudósokat, akik elmondták, hogy az angolnapusztulásnak számos oka van. Aztán elmondták egyesek: azért van az, hogy bár elkészült a Kis-Balaton-I, mi azt látjuk, hogy sárgaborsó- vagy zöldborsópüré folyik a Balatonba – vagyis sűrű alga vonul lefelé a Zalán –, mert nem dolgozik eléggé a Kis-Balaton. Azért, mert az egy nagy víztükör. Csakhogy kiderült, azért nagy a víztükör – ezt le is fényképeztem, és sok egyéb fényképet is készítettem, amelyeket sajnos nem tudok itt bemutatni, mert furcsa lenne –, mert aratják nyáron a nádat. Láttam az osztrák teherautót, amint elviszi. Ez valakinek hasznot okoz – csak a Kis-Balatonnak nem, mert a nád nem nő vissza. Óriási a víztükör. Elmagyarázta a biológus, azért rossz a hatásfok, mert nagy a víztükör és nem a mocsár – itt egy mocsárnak kellene lennie. Az ám, de a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó Balatoni Halgazdaság ugyanakkor a halászatban érdekelt. Hát akkor, hogy van ez?
Elkezdtük nézni, megnéztük a létesítményeket – és kiderült, hogy ezek a létesítmények pontosan egy évvel ezelőtt, amikor október 1-jén kimondták a vízügy leválását a környezetvédelemről, már készen voltak. Egy közös kasszából készültek dolgok. Próbáltunk rájönni, hogy mi szolgálja ebből a környezetvédelmet. Nehéz volt erre rájönnünk, úgyhogy én arra használom föl ezt a mai napot, hogy megkérdezzem a miniszter urat: miután a vízminőség védelme az ő feladatköre, van-e ehhez telke, rajta háza, műszaki felszerelése, laboratóriuma, személyzeti állománya; van-e eszköze ahhoz, hogy ellássa a Balaton vízminőség-védelmét? (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem