KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF)
KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Eredetileg nem készültem felszólalni a mai vitában, de azért most úgy érzem, egy-két mondatot mégis csak el kell mondanom.
A Kormány eredeti javaslata valóban úgy szólt, hogy a katonai bíró a büntető kollégium tagjaként – merthogy annak egyenjogú tagja – részt vesz nem katonai büntetőügyek elbírálásában is. A katonai bíró a Honvédelmi Minisztériummal és a honvédséggel semmiféle függőségi viszonyban nincs, ítélkezésébe senki nem szólhat bele, ítélkezésében éppúgy pártatlanul köteles eljárni és csak a törvényeknek van alávetve, mint bármely más bíró. Tehát ebben az összefüggésben nincs igazán különbség közöttük.
Egyetlenegy különbség azonban van, amelyre Szájer József képviselőtársam is utalt, hogy tekintettel arra, hogy a katonai ügyeknek a száma lényegesen kisebb, mint az egyéb ügyek száma, különösen akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy a bíróságok ügyforgalma mennyire megnövekedett az utóbbi időkben, abban az esetben, ha a katonai bírók nem járhatnak el egyéb ügyekben, egy következmény lesz: lényegesen kisebb lesz a munkaterhük, mint azoknak az egyébként velük egyenrangú bíró kollégáiknak, akik csak polgári ügyekben járnak el.
A Kormány erre gondolva terjesztette elő ezt a javaslatát, és e mögött semmiféle, a bírói függetlenséget sértő hátsó szándék nem volt.
Azt azonban hadd mondjam meg, való igaz, a bírósági szervezeti törvény kétharmados törvény. A bírósági szervezeti törvényt akkor lehet csak általunk is jó irányba tartóan módosítani, ha ehhez a jelenlevő parlamenti képviselőknek legalább kétharmada hozzájárul. Ezért, bár hangsúlyozom, meggyőződésünk szerint a Kormánynak ez a javaslata nem alkotmányellenes, nem kelthet igazi aggályokat, azonban bizonyos fajta feszültséget fog teremteni a bíróságokon belül a munkateher szempontjából, de figyelembe véve azt, hogy ez kétharmados törvény, ezért ezt a módosító indítványt a kormánypártok – bocsánatot kérve a bíróságoktól - el fogják fogadni. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem