SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója:

Teljes szövegű keresés

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság többségi véleményének előadója: Elnök Úr! Eredetileg Torgyán József alelnök úr lett kijelölve a többségi álláspont ismertetésére, de nincs jelen, úgyhogy akkor átvállalom ezt a feladatot.
Az alkotmányügyi bizottság többségének az volt az álláspontja, hogy a tárgyalásunk tárgyát képező törvény nem érinti a párttörvényt, pontosabban: nem tekintendő a párttörvény módosításának. Ugyanis a kétharmad kérdése ennek kapcsán merült fel, nevezetesen: hogy az elszámolás meg nem ejtésének egyik szankciójaként a törvényjavaslat az illető szervezet költségvetési támogatásának felfüggesztését helyezi kilátásba, illetőleg rendeli el.
Ennek a rendelkezésnek kapcsán merült fel az a vélemény, hogy ez az egyik érintett, a Magyar Szocialista Párt esetében a párttörvénybe foglaltak, tehát a pártokról szóló törvényben foglalt rendelkezések módosítását jelenti, minthogy ez a törvény rendelkezik a pártok költségvetési támogatásáról.
Az alkotmányügyi bizottság többségi véleménye abból indult ki, hogy a jelen törvénytervezet megoldása a költségvetési támogatás felfüggesztéséről, nem pedig megszünéséről, nem az igény nullifikálásáról beszél. Ez a felfüggesztés nem érinti az érintett szervezet, vagy adott esetben az érintett párt jogát a megállapított vagy esetleg megállapítandó költségvetési támogatás igénybevételére, – csupán folyósításának felfüggesztését jelenti, azaz gyakorlatilag a kifizetését tartja függőben értelemszerűen mindaddig, ameddig az akadály el nem hárul, a hiányosság pótlásra nem kerül.
Ez a rendelkezés a párttörvény előírását semmiben sem érinti és a törvénytervezet nem is tartalmaz olyan passzust, amely a párttörvény valamelyik részének, valamelyik szakaszának módosítására irányul. Ebből következően az alkotmányügyi bizottság többségi véleménye az volt, hogy a kétharmados szabály alkalmazására történt felvetés nem megalapozott és a törvényjavaslat a jelenlevők egyszerű szótöbbségével is elfogadható.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem