FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság megtárgyalta az e törvényjavaslathoz benyújtott módosító és csatlakozó módosító indítványokat. A bizottság egyhangúlag elfogadta dr. Jánosi György javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy ne általánosságokat tartalmazzon az elszámolásokat hitelesítő jelentés, hanem számvevőszéki véleményeket és konkrétan megnevezett hiányokat. Mivel a Számvevőszék apparátusának is idő kell konkrét esetekben állásfoglalásai kialakítására, bizottságunk elfogadta a 60 napos hiánypótlási határidőt.
Bizottságunk egyetértett abban, hogy Szokolay Zoltán indítványa indokolt - de abban is egyetértettünk, hogy méltánytalan a hiánypótlásra kötelezettekkel szemben. A törvény kihirdetése, illetve hatályba lépése közötti 18 nap alatt ugyanis azon szervezetek is lebonyolíthattak ingatlanügyleteket, amelyek beszámolóját az Állami Számvevőszék elfogadta, így azok az ilyen elszámolás alól mentesülnének, utólag viszont nehézségekbe ütközne ilyen tartalmú beszámolót ezektől a szervezetektől is megkövetelni, ezért a módosító javaslatot a bizottság nem támogatta.
Bizottságunk egyhangúlag elfogadta az alkotmányügyi bizottság módosító indítványát, amely a Számvevőszék 60 napon belüli, a pótelszámolások hitelességére vonatkozó jelentési kötelezettségét írta elő. A bizottság, Csépe Béla javaslata alapján, átdolgozta Jánosi Györgynek a 3258-as ügyiratszám alatt közreadott együttes jelentés 7. pontjában leírt módosító javaslatát. A bizottsági módosító indítvány lényege az, hogy az Állami Számvevőszék nem foglalhat abban állást, hogy az elszámolónak felróható okból vagy annak nem felróható okból keletkezett-e adathiány. Tehát nem állapíthatja meg például, hogy egy ingatlan átírása az elszámoló miatt, a jogelőd miatt, vagy a Földhivatalnak felróható ok miatt nem történt-e meg. De abban az Állami Számvevőszék véleményt tud nyilvánítani – és ez legyen kötelessége –, hogy az adat pótolható-e vagy sem. E vélemények ismeretében döntsön az Országgyűlés arról, hogy elfogadja-e az elszámoló hiánypótlását vagy sem.
Dr. Jánosi György képviselő 3192-es számú módosító inditványának 1. pontjában foglaltakat az alkotmányügyi bizottság október 9-i ülésén A és B döntési változatra módosította. Az alternatíva B változatát fogadta el bizottságunk. Ennek értelmében azon elszámolók esetében, akiknél az elszámolás hiánypótlás után sem hitelesíthető, az elszámoló 1992. évre számításba vett költségvetési támogatását fel kell függeszteni. Továbbá: a társadalmi szervek kezelői jogának megszüntetéséről szóló 1991. évi LXX. törvény 2. §-ában említett használati jog ingyenessége megszűnik.
Az együttes jelentés 10., 11. és 12. pontjaiban leírt, dr. Géczi József képviselőtársunk által benyújtott módosító indítványokat bizottságunk nem tárgyalta. Úgy vélekedett, hogy ezen javaslatok elfogadásának vagy elvetésének nincs költségvetési vonzata.
Bizottságunk a megszavazott módosító indítványokkal együtt a törvényjavaslatot elfogadta. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem