MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati rendszernek jelentős eleme az új pénzügyi szabályozás bevezetése, melynek lényege a bevételi érdekeltségű forrásszabályozás. A rendszer teljes körű kiépítésére – mint ismeretes – csak fokozatosan kerülhetett sor.
Első lépésként az 1990. évi költségvetésről szóló törvényben a forrásorientált szabályozás legalapvetőbb eleme a normatív állami hozzájárulás rendszere jelent meg.
Az 1991-es költségvetési törvényben a szabályozórendszer további eleme került bevezetésre, nevezetesen a címzett és céltámogatások. A címzett támogatással olyan, elsősorban településfejlesztési feladatok megoldását segíti a költségvetés, amelyek finanszírozása nagyságrendjük miatt normatív módon nem valósítható meg, például említhetem itt az ivóvízminőség-javító programot, a kórház- és színházrekonstrukciókat.
A céltámogatással az Országgyűlés által kiemelt társadalompolitikai célok közé tartozó fejlesztések finanszírozásában, a közös teherviselésben vesz részt az állami költségvetés. Ilyenek például vízbázisok, szennyvíztisztítás, egészségügyi és szociális ellátás fejlesztése.
A különböző típusú céltámogatások mértéke eltérő, de minden esetben feltételezi a helyi önkormányzat meghatározott arányú saját erőforrásának meglétét és igénybevételét is.
Az elmúlt évben nem volt mód arra, hogy a címzett és céltámogatásokról az Országgyűlés az állami költségvetési törvénnyel egy időben döntsön. Egyrészt, mert a költségvetési törvény készítésével csaknem egyszerre zajlottak a helyhatósági választások, másrészt a megalakulóban levő helyi önkormányzatok még nem készültek fel arra, hogy többéves átfutású, nagy költségigényű rekonstrukciókra és új fejlesztésekre felelősséggel anyagi kötelezettséget vállaljanak.
Ebben az évben az 1991. évi tapasztalatok alapján a Kormánynak már módja és lehetősége van arra, hogy az 1992. évi állami költségvetési törvénnyel egyidejűleg terjessze a tisztelt Ház elé az önkormányzatonkénti címzett és céltámogatási javaslatokat. Elkerülhető lesz ezáltal az a helyzet, amely az idén sajnálatosan bekövetkezett. Például, hogy az önkormányzatok jogos, a feltételeknek megfelelő igénye és a költségvetésben e célra rendelkezésre álló anyagi erőforrások nem voltak kellően szinkronban, továbbá, hogy az 1991. évben jogos igényt benyújtott önkormányzatok egy része a támogatáshoz csak 1992-ben juthat hozzá.
Az 1992. évi címzett és céltámogatási rendszert az idei év tapasztalatai alapján továbbfejlesztettük. A Kormány arra törekedett, hogy a rendszer megfeleljen egyes alapvető kritériumoknak. Nevezetesen: a támogatási igények és a költségvetési lehetőségek összehangoltak legyenek; az önkormányzati törvényben foglaltak alapján a meghatározott támogatási feltételeknek megfelelő önkormányzatok megkapják a központi támogatást; mindkét támogatási formában mód legyen az 1991-ben megkezdett fejlesztések folytatására; s végül a támogatást jövőre igénylő önkormányzatok lehetőleg az ideivel azonos feltételekkel jussanak támogatáshoz.
A jogos kritikákból okulva ez évben a törvényjavaslatot még körültekintőbben és gondosabban készítettük elő. Új vonásként jelentkezik az is, hogy a megyei, területi, államháztartási és közigazgatási információs szolgálatok a központi támogatások rendszerében szakmai véleményező szerepet töltenek be.
Tisztelt Országgyűlés! Az 1992-es költségvetési évben a címzett és céltámogatásokra a költségvetési irányelvek alapján előreláthatóan 23 milliárd forint fordítható. Ez az összeg az elmúlt évinél több. Ennek ellenére a folyamatban lévő és támogatott beruházások nagy tömege miatt beruházás kezdésének támogatására alig nyílik lehetőség. A 23 milliárd forint központi támogatás lehetőséget nyújt a címzett támogatások esetében, például az ivóvízminőséget javító programok folytatására, a megyei és nagyobb költségelőirányzatú városi kórházak, valamint egyes színházak rekonstrukciójára.
Céltámogatásra mindazok az önkormányzatok jogosultak, amelyeknek 1991-ben támogatott és 1992-ben még folyamatban lévő fejlesztéseik vannak. Így például támogatásban részesíthetők a vízbázisfejlesztések, az alapfokú oktatás, továbbá az egészségügyi és szociális ellátás folyamatban lévő fejlesztései.
Az 1992. évi céltámogatásokkal kapcsolatos irányelvekben meghatározott feltételek szerint támogatás nyújtható az alapfokú oktatás, az egészségügyi és szociális ellátás eddig központi támogatásban nem részesült fejlesztéseire is.
Tisztelt Ház!
Hangsúlyozni kívánom – bár ez értelemszerű –, hogy az Országgyűlésnek az 1992. évi állami költségvetéssel kapcsolatos döntése alapján a címzett és céltámogatási célok és mértékek az állami költségvetési törvényben foglaltakkal összhangban még módosulhatnak.
Az állami költségvetési törvényjavaslattal való összhang megteremtéséhez a költségvetési irányelvek szerint lehetőség van arra is, hogy a címzett és céltámogatásokra fordítható költségvetési fedezet a 23 milliárd forinthoz képest 2 milliárd forinttal több legyen. Az 1992. évi címzett és céltámogatásokra fordítható központi erőforrások a helyi önkormányzatok saját forrásaival együtt megalapozott, körültekintő tervezőmunkával lehetőséget nyújtanak az önkormányzatok intézményeinek továbbfejlesztésére, az alapvető fejlesztési célok megvalósítására.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a helyi önkormányzatok 1992. évi címzett és céltámogatási rendszerének irányelveiben foglaltakat támogatni és elfogadni szíveskedjen. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem