KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Vannak, akik nem fizetnek. A kérdésre az alábbi tájékoztatást szeretném adni, egyetértésben a Népjóléti Minisztériummal és a munkaügyi miniszter úrral, akihez tulajdonképpen a kérdés istenigazából tartozik, mert munkaügyi szankciókat kérdezett a tisztelt képviselő úr.
Az első, hogy amennyiben a társadalombiztosítási járulékkal tartozó, felszámolás alatt lévő vállalatok veszteségesek, akkor vezetőiknek elve nem fizethető ki prémium, tehát ahol ilyet csináltak, az teljesen szabálytalan.
A második: a Kormány pont ezt a helyzetet látva 3304/1991. számú határozatában egy sor lépést dolgozott ki, illetve vezetett be: többek között 1992-től az államigazgatási vállalatok vezetőinek társadalombiztosítási járuléktartozás esetén nem fizethető prémium akkor sem, ha a vállalat egyébként nyereséget mutat ki. A nem államigazgatási irányítású állami vállalatok vezetőinek a premizálása nem tartozik a Kormány illetékességébe. De én rendkívül visszataszítónak és visszatetszőnek tartanám azt, ha ezen állami vállalatok vezetői pénzügyi nehézségeiket a társadalombiztosítás terhére hidalnák át.
A társadalombiztosítás tervezett törvénye kemény szankciókat fog tartalmazni, hasonlatosan ahhoz, amit a Kormány az adóigazgatás rendjéről törvényben javasolni fog ennek a tisztelt Parlamentnek, mert az nem megy, hogy a társadalom egyes tagjai és egyes résztvevői egyszerűen fütyülnek a kötelezettségeikre. Botos József főigazgató úr nekem átküldött – kérem szépen – egy választ a felszólításra. A válaszban az volt, hogy azért nem fizet, mert csak, így aláhúzva. Ez a cég egyébként egy könyvvizsgáló cég volt, aminek természetesen a működési engedélyét visszavontuk. (Gyér taps.)
Végül szeretném megemlíteni, hogy a 43% társadalombiztosítási járulékot nem a dolgozó béréből vonják le, hanem azt a vállalat fizeti, és ezzel van általában gond, a levont 10%-ot be szokták fizetni, mint ahogy szomorúan kell mondanom, hogy a szolidarítási járuléknál is az egyéni járulék befut, a vállalati meg nem.
Nagyon szépen köszönöm, hogy a képviselő úr figyelemfelhívó kérdésével felhívhattam a figyelmet erre.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem