IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a borsodi leromlott iparvidék egyik képviselője, megütközéssel tapasztaltam, hogy a felszámolás alatt álló, – vagy az az előtt még nem álló, de – hatalmas társadalombiztosítási járulékösszeggel tartozó nagyvállalatok és termelőszövetkezetek hónapokon át, – sőt mondhatni, némely esetben két éven át – nem fizették be az említett járulékot, ennek ellenére a nagy összegű vezetői prémiumokat kifizették, még ha munkástanácsi, illetve közgyűlési határozattal is.
Visszás dolognak és büntetőjogi kategóriát is magába záró tényállásnak tartom, hogy a gazdasági életének vége felé közeledő társadalmi, gazdasági szövetkezések, illetve nagyipari vállalatok vezetői saját munkásaik béréből levonják a társadalombiztosítási járulékokat, de azokat nem fizetik be az államkincstárba, illetve a Társadalombiztosítási Igazgatóságnak, ily módon veszélyeztetve saját munkásaik öregségi és betegellátási biztosítását is, lelkiismeretlenül, azért, hogy ily módon elegendő pénz maradjon a vezetők prémiumának kifizetésére.
A fentiek előrebocsátása után kérdezem államtitkár urat vagy miniszter urat, lesz-e állami szerv, mely ez ügyben illetékesen eljárva megszünteti a visszás helyzetet, és megtiltja a vezetői prémiumok kifizetését akkor, amikor képtelenek a munkások társadalombiztosítási járulékát rendezni.
Kérdezem továbbá, hogy a társadalombiztosítási törvény új koncepciója megfelelő represszáliákat tartalmaz-e a jövőben a hasonló esetek meggátlására és a felelősök elszámoltatására?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem