SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF)
SZŰCS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelenleg már nem érvényben levő vagyonpolitikai irányelvekről 1990. február 28-án határozott az előttünk ülésező Parlament. Ahhoz, hogy a gazdasági bizottság döntését megalapozzam, engedjék meg, hogy szó szerint idézzek a Parlament jegyzőkönyvéből.
A törvényjavaslat előterjesztője dr. Tömpe István, akkori pénzügyminiszter-helyettes és kormánybiztos volt. Hangsúlyozom, nem folyamatosan olvasok, hanem idézgetek, ami a tárgyhoz elengedhetetlenül fontos. Kiegészítés- és bevezetésképpen néhány gondolatot szeretnék mondani. Egy módszertani összefüggésre hívom fel az önök figyelmét. Nevezetesen: a módszertani összefüggés lényege az, hogy ugyanis ideiglenes vagyonpolitikai irányelvekről van szó, és ez két értelemben értendő.
Az első összefüggés – az ideiglenes jelleg miatt – a következő: "1990. szeptember 30-áig nagyobb, a gazdaság egészét érintő, a vagyonpolitikai és tulajdonreform egészét érintő önálló lépést a Vagyonügynökség nem kíván tenni. Másrészt, másodszor: 1990. szeptember 30-ára – tehát tegnap volt egy éve, telt le ez a határidő – elkészül egy javaslat a tulajdonreform megkezdésére vagy valami módon a tulajdonreform kezelésére. Ezért a Vagyonügynökség nyilvánvalóan, a monitor szerepen túlmenően, az egyik legfontosabb feladatát az erre való felkészülésben, a szervezet felépítésében fogja megjelölni." – Idézet vége.
Tehát múlt év február 28-án az akkori Parlament már két ok miatt is ideiglenesnek tartotta a tárgyi vagyonpolitikai irányelveket.
Ez a Parlament viszont, ahol van szerencsénk most jelen lenni, már három alkalommal meghoszszabbította korábban ezen vagyonpolitikai irányelvet, két alkalommal a múlt évben és egy alkalommal március 5-én, az idén. A március 5-ei meghosszabbítás a tegnapi napig, szeptember 30-áig tartott, és ennek megfelelően szeptember 26-án a Kormány be is terjesztette az új vagyonpolitikai irányelveket, valamint egy új meghosszabbítási javaslatot, ami negyedszer is meghosszabbítaná azt a vagyonpolitikai irányelvet, amelyet az előttünk uralkodó Kormány terjesztett be.
A gazdasági bizottság nem ért egyet a hosszabbítással. Először is, ez már eddig is ideiglenes volt. Másodszor: a valóságban a tárgyi vagyonpolitikai irányelvek soha nem működtek, mert az előző Kormánynak már nem volt ideje ezeket alkalmazni, a mostani Kormány és a Vagyonügynökség pedig nem volt tekintettel ezen vagyonpolitikai irányelvekre. Harmadszor: tehát miután eddig is csak de jure létezett ez a vagyonpolitikai irányelv, de facto most már ez nem hiányzik senkinek – magánemberként teszem hozzá, hogy – eddig sem hiányzott oly nagyon.
Ismereteim szerint a frakciók is úgy határoztak, hogy nem vagy nem nagy lelkesedéssel támogatnák ennek a vagyonpolitikai irányelvnek negyedszerre való meghosszabbítását. Ennek megfelelően a gazdasági bizottság azt ajánlja a tisztelt Ház figyelmébe, hogy a figyelmünket az új vagyonpolitikai irányelvekre és az ezekkel párhuzamosan kiadott új privatizációs stratégiára irányítsa, egyszersmind minden erejét ezek följavítására és az Állami Vagyonügynökség átszervezésére, illetőleg megszervezésére fordítsa.
Magánvéleményem az, megismerve a privatizációs stratégiát és a vagyonpolitikai irányelveket, hogy lesz mire koncentráljon a Parlament az elkövetkezendő ülésszakán.
Összefoglalva tehát: a gazdasági bizottság nem támogatja az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek negyedik alkalommal történő meghosszabbítását. Tisztelettel köszönöm a figyelmüket. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem