MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter:
MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ideiglenes vagyonpolitikai irányelvek hatálya 1991. szeptember 30-ával lejárt. A Kormány ugyan benyújtotta az új vagyonpolitikai irányelveket, tegnap az Országgyűlés azok sürgős tárgyalásáról határozott, mindazonáltal a bizottsági tárgyalások és a plénumon való tárgyalás bizonyos időt fog igénybe venni, míg új vagyonpolitikai irányelvekben határozhat az Országgyűlés. Keletkezik hát az irányelvekre vonatkozóan egyfajta rövid ideig tartó vákuum. Ebben a helyzetben két lehetőség között lehetett választani. Az egyik, hogy a Kormány nem terjeszt elő javaslatot az ideiglenes irányelvek hatályának meghosszabbítására a következő megfontolásokból: rendkívül rövid időről van szó egyrészről, másrészről, hogy a privatizáció intézményeinek hatásköri tevékenységét, eljárását alapvetően a törvények határozzák meg. Azokhoz képest az irányelvek igazában másodlagos jogforrások és cselekvési parancsok. Ezért talán egyfajta jogászkodásnak is tűnhet, hogy erre a rövid időre ilyen feltételek mellett mégis az ideiglenes irányelvek meghosszabbítását javasolnánk, javasoljuk, amelyek ideiglenes jellegüknél fogva is kérdéses, hogy erre rászolgálnak.
A másik alternatíva mégis az, hogy egyfajta vákuum rövid időre keletkezik, és a jogállamiság jegyében, rend a lelke mindennek jegyében ezt a vákuumot mégiscsak át kellene hidalni. Végül is a Kormány ezt választotta, és ezért javasolja erre a rövid időre is az irányelvek, az ideiglenes irányelvek hatályának meghosszabbítását az új irányelvek elfogadásáig.
Mindazonáltal az Országgyűlés természetes hatásköre dönteni az irányelvekben önmagukban, mint a gazdasági irányítás sajátos eszközében, és így abban is, hogy a régiek hatályát tartja fönn egy darabig még, avagy az átmeneti időre ezt nem tartja szükségesnek.
A magam részéről ebben a helyzetben az Országgyűlés bölcs belátására hagyatkozom, mindazonáltal mint előterjesztő, fenntartom a javaslatot, egyebek között azért is, hogy legyen miről állást foglalni ebben a helyzetben. Azzal tartom fenn természetesen, hogy ezt a vákuumot addig is talán célszerű kitölteni, felszámolni. Ha a Parlament másként dönt, nyilván annak tudatában dönt másként, hogy a már folyamatban lévő bizottsági ülések, illetve a holnap kezdődő bizottsági ülések, s a rövidesen várható országgyűlési állásfoglalás folytán erre a rövid időre esetleg nincs szükség a régiek fenntartására.
Ennek jegyében a forma megtartása végett is én fenntartom a Kormány előterjesztett javaslatát. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem