PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Teljes szövegű keresés

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Nagyon röviden. Ami a határozati javasltot illeti, teljes mértékben támogatjuk; a kölcsönrészvény-csere pénzügyi megoldás helyes és a HUNGALU tekintetében előrevivő.
Van ugyanakkor egy ügy, amit szeretnék megjegyezni. Miniszter úr előterjesztésében és a megérkezett anyag megalapozó, indokló részében is szerepel az alumínium vertikum alsó szakaszainak a fokozatos felszámolására irányuló stratégia. Én e stratégia ellen nem kívánok kifogást emelni, azonban azt szeretném, hogyha ez a döntés úgy kerülne most meghozatalra, hogy a parlamenti állásfoglalás a későbbiekben nem lehetne hivatkozási alap, hogy a Parlament tudomásul vette ennek a vertikumnak a felszámolását. Mondom ezt a következők miatt:
Egyetértek miniszter úrral abban, hogy bessz van az alumíniumpiacon, ennek következtében nyomottak az árak. Azzal is egyetértek, hogy viszonylag magasak az energiaköltségek. Azonban mind a bessz, mind a vizsonylag magas energiaköltség olyan állapot, amely nem feltétlenül bizonyul tartósnak. Annak felelőssége, hogy ezen az alapon hozzunk hosszú távú iparpolitikai döntést, azt hiszem, tisztes vizsgálatok hiányában nem hárulhat a Parlamentre. Hozzá szeretném tenni ugyanakkor, hogy a magyar alumínium-feldolgozó ipar alumíniumszükséglete szintén biztosítandó, bármilyen módon járunk el a jövőben az alumínium-vertikum aljával kapcsolatban. Abban az esetben, hogyha nincsenek megfelelően előkészített megállapodásaink az alumíniumfém biztosítására vonatkozóan, igencsak kellemetlen helyzetbe kerülhet jövőben a feldolgozóipar.
Összegezve tehát mindezt: javaslom, hogy az indokolást vegyük tudomásul, de ne képezhesse a Parlamentre való hivatkozás alapját a jövőben sem. A határozati javaslatot pedig fogadjuk el. Köszönöm szépen. (Kis taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem