VARGA ZOLTÁN (MDF)

Teljes szövegű keresés

VARGA ZOLTÁN (MDF)
VARGA ZOLTÁN (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Nem kívántam hozzászólni a vitához, bár a kérdés olyan súlyos indulatokat gerjeszt az országban, olyan sokan várják szorongva és reménykedve e törvény sorsát, hogy úgy vélem, mindenképpen szólhattam volna. Amiért most mégis megragadom az alkalmat, az azzal magyarázható, hogy Fodor Gábor képviselőtársam, és talán dr.Vastagh Pál igen komoly jogi érveléssel támasztotta alá kételyeit, miszerint a nemzetközi joggyakorlatban konfliktusokat, afféle illeszkedési zavarokat okozhatna ennek a törvénynek az elfogadása.
Én nem vagyok jogász és Pető Iván szavaival élve: laikus vagyok jogi kérdésekben, azonban el kell, hogy mondjam, hogy ma 35 éve ezt az országot a nemzetközi jog durva lábbal tiprásával, a szovjet csapatok, az ahhoz kapcsolódó magyar kommunisták a legszélsőségesebb helyzetbe hozták, és a nemzet-közi jog és a nemzetközi közvélemény igen rövid idő alatt átsiklott eme jogsértéseken. Azt hiszem, nemcsak ezeken, hanem a későbbiekben, az elkövetkezendő évek kivégzési sorozatában, az ítélet nélküli agyonverések mellett is, az ítélet nélküli súlyos atrocitások mellett is elment a nemzetközi jog, a nemzetközi közvélemény. Tehát én azt hiszem, most, amikor jogi konfliktusra hivatkozunk, melyet Kutrucz Katalin véleményem szerint meggyőző érvekkel oszlatott fel, azt kell, hogy mondjam, a nemzetközi joggyakorlat sokszor, ennél sokkal súlyosabb esetekben is elnézte a Kádár-rendszernek, elnézte a sztálinizmusnak a legsúlyosabb jogsértéseit. (Zaj.)
Nekünk azzal kellene ma foglalkoznunk, hogy az a fajta megbékélés, az a fajta megnyugvás, amely a magyar társadalomnak olyan fontos, akkor lehetséges csak, ha ezt a törvényt igenis minél előbb megszavazzuk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem