HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)
HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy lelkipásztor képviselőtársaim nevében szót emeljek a jugoszláviai válság ügyében.
Egy bibliai idézettel szeretném kezdeni nagyon rövid felszólalásomat, Ézsaiás próféta szavaival: "Eljön az idő, amikor a nép népre kardot nem emel, és hadakozást többé nem tanul."
Tisztelt Elnök Úr! A jugoszláviai eseményeket szemlélve szomorúan kell megállapítani, hogy a próféta szavainak beteljesedése bizony várat magára, mint egykor Izrael életében is. De minden, békét akaró keresztény és hívő polgárral együtt imádkozva kívánom és kívánjuk, hogy ez a prófétai üzenet minél hamarabb megvalósuljon Jugoszláviában is, hogy a felemelt kardok visszakerüljenek a hüvelyükbe, hogy az áldatlan vérontás mielőbb megszűnjék.
Tisztelt Ház! Ma már a közvéleményben jól ismert mindenütt, szerte a világon, hogy nap mint nap, újabb és újabb szomorú híreket kapunk Jugoszláviából. A fegyverek kíméletlenül ölnek öregeket és sebesülteket, ártatlan gyermekeket, védtelen asszonyokat egyaránt. Miért? És szorongással szemléljük az esztelen öldöklést, az isteni parancs brutális áthágását, annál is inkább, mert ezek az események nem egy távoli földrészen, Kínában vagy Afrikában, hanem itt, a keresztény Európában, Európa kapujában, a strasbourgi Európa Palotától alig 800 km-re zajlanak, miközben a kontinens, sőt a világ legtapasztaltabb diplomatáinak kísérletei sorra vallanak kudarcot.
Értetlenül szemléljük a politikai testületek és egyes potenciális kormányok tehetetlenségét. Vajon megtettek-e mindent a fegyverek elhallgattatása érdekében az elmúlt fél év során? Mint keresztény és hívő emberek egy kis csoportja, erről a helyről, az ország és Európa nyilvánossága előtt szólítjuk fel aktív cselekvésre a kontinens, mi több, a világ szabad országaiban élő és szolgáló egyházakat és hittestvéreket - katolikusokat, protestánsokat, zsidókat, ortodox egyházakat, sőt a muzulmánokat, azok felelős vezetőit és milliós tagságait egyaránt -, ne nézzék tétlenül kormányaik, politikai vezetőik vélt vagy valós kivárását, tétlenségét. Igenis, az egyházaknak meg kell, hogy legyen a keresztény Európában a küldetésük teljesítése.
Az imádság és az ige felelősségével, mi több, fegyverével kérjük, hogy hassanak rájuk, hassanak kormányaikra, mint egykor tették a középkori Európában assisi Szent Ferenc, vagy Luther Márton, vagy Kálvin János. A krisztusi szolgálatra emlékeztetve kérjük az egyházak felelős vezetőit, hogy sajátos eszközeikkel és lehetőségeikkel tisztítsák meg a világi diplomácia immáron eldugult csatornáit, ha kell, vállaljanak közvetítő szerepet. Ugyanakkor a keresztényi alázat lelkével kérjük a hadszíntéren élő és nehéz körülmények között szolgáló szerb ortodox, horvát és szlavon katolikus, a vajdasági protestáns egyházakat, hogy a háború okozta fájdalmak enyhítése mellett igyekezzenek gátat vetni a népeik közötti gyűlölködésnek, a történelmi sérelmek megtorlása minden formájának.
Tisztelt Elnök Úr! Úgy hiszem, hogy öreg kontinensünk egyházainak vállára a történelem ura hihetetlen felelősséget rótt ma is: a békéltetés szolgálatát. Mint lelkipásztor kérdezem alázattal: vajon az elmúlt fél év során eleget tettek-e ennek az isteni küldetésnek. És felrémlenek előttem a második világháború szörnyűségei. Ha akkor, abban az időben egy hangot szóltak volna, talán a tirannosz kevesebb áldozatot szedett volna. Mert ma is minden késlekedő óra talán egy emberi életet követel. Minden tétlen nap egy-egy otthon, templom, imaház, kórház pusztulását hozza. Meddig kell még tétlenül szemlélnünk a gonosz pusztítását?
Imádságaink mellett ezekkel a szavakkal kívánunk protestálni az értelmetlen háború ellen, és emlékeztetni a kontinens és a világ egyházait, azok vezetőit arra a bibliai igazságra, amelyet Jakab apostol így fogalmazott meg: "Aki azért tudna jót cselekedni és nem cselekszi azt, bűne az annak!"
Kérő és felhívó szavainkat minden európai felekezethez, egyházhoz szeretnénk eljuttatni. Köszönöm türelmüket. (Taps.)
Döntés törvényjavaslat kivételes és sürgős eljárásban történő megtárgyalásáról

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem