KAPITÁNY FERENC (FKgP)

Teljes szövegű keresés

KAPITÁNY FERENC (FKgP)
KAPITÁNY FERENC (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kevés törvényjavaslat került a Parlament elé, amely ilyen rövid, hiszen alig egy oldalnyi, és mégis olyan nagy horderejű, mint a levéltári anyag védelméről és a levéltárakról szóló 3564-es számú törvényjavaslat.
Úgy érezzük, hogy az a kettőség, amit a szovjet mintára követett ügykezelésben a levéltári anyagok tekintetében a pártállam idején bevezettek, már nem követhető. Az egységes felfogás szerinti rendezés érdekében nem maradhat fenn külön a Magyar Országos Levéltár és az Új Magyar Központi Levéltár sem. Semmi sem indokolja, hogy az 1723. évi XLV. törvénycikk alapján felállított és 1874-ben modernizált Magyar Országos Levéltár iratgyűjteményének fejlesztésére 1945 választóvonalával két intézmény feladata legyen.
1972-ben a pártállam törvényerejű rendeletével önálló intézményeket hozott létre, amelyekben a háború utáni Magyar Dolgozók Pártja, '56-tól pedig az MSZMP pártdokumentumait rendezték, őrizték. Érdekük fűződött ahhoz, hogy kivegyék a levéltári anyagukat az általános levéltári szabályozásból.
A pártállam megtestesítését képező MDP, illetve MSZMP gyakorolta mindazokat a jogokat, amelyeket demokráciákban az állam gyakorol. Ezért a legtermészetesebbnek tartom, hogy iratanyaguk nem tekinthetők szokványos pártiratoknak. Az állam irányítása első és felső fokon pártvonalon történt, beleértve a jogalkotást, a közigazgatást és az ügyészi, bírói vonalat is. Minden dokumentum a köz tulajdona és mint ilyen, a történelemkutatók vadászterülete kell legyen.
Megértéssel fogadjuk, hogy a most készítendő törvény módot ad arra, hogy a jogutód pártok olyan iratokat, amelyek nem érintenek közhatalmi kérdéseket, maguknak megtarthatnak.
Gyakorlatból tudom, hogy ezek a volt pártirattárak tömegesen rejtegetnek olyan okmányokat, amelyek az elmúlt elnyomó rendszer eddig világosan nem látott lépéseire magyarázatot adnak. Nagyon sok még a kérdőjel, nagyon sokra kell még választ kapnunk. Egy egységes levéltári rendszerben erre mód nyílhat.
A törvényjavaslatot elfogadásra ajánljuk. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem