IVÁN GÉZA (FKgP)

Teljes szövegű keresés

IVÁN GÉZA (FKgP)
IVÁN GÉZA (FKgP) Bocsánat! Igaz, hogy elég jó az orgánumom, de belátom, hogy ez mégiscsak . (Kitűzi a mikrofonját.) A kisgazdáknak jó hangjuk van . (Zaj. - Közbeszólás a jobb oldalról: Fals!) Én azért az alkotmányos, a nagyválasztmány pártján álló kisgazda frakció nevében beszélek . (Derültség, taps.)
Több olyan dologban kívánom . (Zaj.) Mivel itt már a törvénynek majdnem minden része részletesen ki lett tárgyalva, csak néhány gondolatot vetek föl, amely a gyakorlati életben merült fel.
Például a több évtizedes, két évtizedes munkásságunk alatt a megyei levéltár semminemű ellenőrzést nem csinált a mi gyárunk könyvtárában. Ezért aztán ott hevertek egész fontos iratok, a felszabadulás utáni helyreállításnak a főbb iratai, amik tényleg közhatalmi iratok is voltak, mert kormányvezetők aláírásai és rendelkezései voltak benne. Ezt azért mondom, hogy a gyűjtőkört át kell vizsgálni még egyszer, egyrészt. Másrészt az ellenőrzésre is a hangsúlyt igenis rá kell tenni.
Például volt Miskolcon egy nagy politikai potentát - népies nyelven kell, ugye, hogy beszéljek -, aki hosszú időn át nyomozott az után, hogy egy olyan kormányvezető, aki legalább húsz éven át az Elnöki Tanács tagja volt, vagy maga is miniszter volt, két nagy bőrönddel helyezte el az iratait bizonyos helyen. S ezt aztán, ugye, egy másik valaki, félve bizonyos dolgoktól, kutatgatta, hogy hogy van, mint van. Tehát igenis, elfekvő dolgok nagyon sok helyen vannak még. Még üdülőcskékben is, mert az az eset, amit én mondtam, az éppen egy üdülőben elhelyezett anyagról szólt.
Tehát a gyűjtőkört még egyszer pontosítva, felhatalmazást kell adni nemcsak a kutatási, hanem a nyomozati viszonylatban is. Ezt a kiegészítést úgy értem, hogy az alaptörvénynek idevonatkozó rendelkezését bizonyos mértékig represszáliákhoz kell kötni. Ezt azért mondom, mert igen sok anyag sikkad el - mint ahogy el is sikkadt -, amelyik döntő befolyással volna hazánk történelmének a politikai változásokkal járó időszakára. És nemcsak a mostanira, hanem a háború utáni hatalomváltás idejére is.
Ettől eltekintve a törvényjavaslatot a mi nevünkben elfogadom, mert rendkívül körültekintő, jó javaslat, de ez a felhatalmazás és a gyűjtőkör felülvizsgálata nem történt meg úgy, ahogy azt vártuk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem