ELEK ISTVÁN, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtó bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

ELEK ISTVÁN, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtó bizottság előadója:
ELEK ISTVÁN, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtó bizottság előadója: Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kulturális bizottság a szóban forgó törvényjavaslatot megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak találta. Nem volt azonban a döntése egyhangú.
Az ellenzék köréből komoly aggályok, kérdések, ellenvetések fogalmazódtak meg, és a szavazáskor úgy döntöttek, hogy általános vitára alkalmatlannak találják a törvényjavaslatot. Miről van itt szó?
Az államtitkár úr szavaiból is világosan kiderül, hogy két lényeges eleme van ennek a törvényjavaslatnak. Az egyik az, amely a két országos hatáskörű levéltár összevonásáról intézkedik, a másik pedig az, amely az MDP-nek, illetve az MSZMP-nek a közhatalmi funkcióval összefüggésben keletkezett iratainak a levéltári védelméről kíván gondoskodni. Ez utóbbival kapcsolatban lényeges ellenvetések nem fogalmazódtak meg, a részletes vitában nyilván lesznek majd ezzel kapcsolatos kérdések és ellenvetések is.
A kérdések és az ellenvetések arra vonatkoztak, hogy miért éppen most kerül a Parlament elé ez a törvényjavaslat, megelőzve a szükséges levéltári törvényt, miért éppen most, amikor olyan törvényhozási menetrendben vagyunk, amikor előreláthatólag nagyon nehezen tudjuk teljesíteni a feladatainkat év vége előtt. Mik az összefüggései ennek a javaslatnak, milyen technikai problémákat ad majd az összevonás, mik a költségvetési vonzatai, hogyan érinti a kárpótlás ügyét, stb., stb.?
Mindezek kapcsán világosan megfogalmazódott az ellenzék köréből az az óhaj, hogy szeretnék, ha a parlamenti bizottságok mélyrehatóbban, behatóbban foglalkozhatnának már ilyen stádiumban is azzal, hogy egy-egy törvényjavaslat indokolt-e, mik ennek a kihatásai a kormányzat tevékenységére.
A többség véleménye az volt, hogy természetes az ellenzéknek ez az igénye, magunk is természetesnek érezzük azt, hogy foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel, de egyszerűen abban a helyzetben vagyunk, hogy pusztán, ha realisták akarunk lenni, akkor is azt kell mondanunk, hogy egy ilyen törvényjavaslattal kapsolatban, ilyen feszített tempó mellett nincsen módunk, nincsen lehetőségünk mélyrehatóbb vizsgálatokra.
Ők egészen odáig eljutottak, hogy egy külön bizottság felállítását javasolták, amely megvizsgálná, hogy mik az elképzelései a minisztériumnak. Általában véve elképzelhető ilyen munkamódszer, ha lassabb lesz a tempó, ha több időnk lesz, de ebben az esetben, egy ilyen részletkérdéssel kapcsolatban, meghallgatva az előterjesztő minisztériumok véleményét, mi úgy gondoltuk, hogy nem szükséges ez a bizottság, kielégítőek azok az információk, amelyeket megkaptunk és amelyeket most, az államtitkári előterjesztésben is hallottunk.
Mindezekre tekintettel gondoltuk úgy, hogy általános vitára a törvényjavaslat alkalmas. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem