KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Tisztelt Képviselő Úr és tisztelt Pap András Képviselő Úr, aki ugyanezt kérdezte – és egyben megválaszolnám az interpellációt és a kérdést, úgy is, mint a Kormány általános szakértője, aki mindenhez ért és mindenért felel.
A képviselő úrnak, illetve uraknak a távhőszolgáltatásban részesülő lakossági fogyasztók díjhátralékai rohamos növekedésével kapcsolatos megjegyzései, sajnos, általános jelenséget takarnak, amely nagyon sok esetben valóban nem fizetési szándék hiányát, hanem egyszerűen egyes lakossági rétegek anyagi helyzetét tükrözi. Éppen ezért, a távhőellátás lakossági díjainak támogatására ez évben eredetileg rendelkezésre állt 10 milliárd forint megvonását eleve nem átmenet nélküli egyetlen ütemben kívántuk végrehajtani, hanem a lehetőségekhez képest fokozatosságra törekszünk.
Csak utalásszerűen szeretném megemlíteni a már előbb is említett, a nyugellátások és a családi pótlék ez évi ilyen célú 5 milliárd forintos emelését, a lakossági díjak emelésének 8-9 milliárd forint kihatású, több ízbben történt halasztását, a távhőszolgáltató szervezetek lakossági célú energiahordozó-beszerzéseinek lakossági áron való megvásárlásának lehetővé tételét – ami 3-4 milliárd forint megtakarítást tett lehetővé –, és az új lakossági díjak 125 Ft/légköbméter feletti hányada 80%-ának a képviselő úr által is említett, összesen 700 millió – ez évben 300 millió –forintnyi kihatással járó ellentételezését, valamint az inaktív lakossággal kapcsolatos önkormányzati támogatások év eleji hatállyal fél milliárd forinttal történő, 100 forint/fő értékkel való növelését. De ugyanúgy megemlíthetném a nem távhőszolgáltatásban részesülőknél a tüzelőutalványok régi áron való beválthatóságának ez év augusztus végéig való meghosszabbítását is.
1992-re az állami költségvetésről szóló törvény tervezete továbbra is tartalmaz az új, magasabb díjak részleges ellentételezésére 400 millió forintot, az önkormányzatok lakosságarányos támogatására pedig az említett normatívaemelést, tehát ezt a fél milliárd, 100 forint/főt. Változatlanul figyelembe vesszük és tartós intézkedés marad a távhőszolgáltató szervezetek lakossági fogyasztási célú energiahordozó-beszerzéseinek változatlanul lakossági áron való megvásárolhatósága is. Ez összesen több annál a kétmilliárd forintnál, amit mi a 92-es költségvetésben a világkiállításra előirányoztunk mint tartalékot.
Teljesen igaz, és egyetértek a képviselő úr azon megállapításával – és ez egy nagy feszültség –, hogy a tömeges állami lakásépítkezés megkezdése annak idején széles körűen a rossz, az egy csöves műszaki megoldásokat eredményezte, illetve ezt használta, amely a fogyasztóknál szinte lehetetlenné teszi vagy nagyon költségessé az egyedi fűtésszabályozást, és ennek megfelelően kényszertúlfogyasztással, kényszerfogyasztással és ugyanilyen díjfizetési kötelezettséggel jár.
Azt hiszem, hogy a német szénsegélyből felhasználható pénzek és az Ipari Minisztérium egyéb forrásai, műszaki fejlesztési alap felhasználható erre az energiatakarékos megoldásra.
Végül két dolgot szeretnék megjegyezni. Az egyik: ön is megyei távfűtő- vagy távhőellátó vállalatot említett meg. Ott, ahol ezeket a távhővállalatokat a helyi, tehát az önkormányzat kezeli, illetve kapta meg, ahol a felhasználás történik, ott érdekes módon nincsenek ilyen súlyos problémák, mert nem sportpályákat építenek a távhődíjból meg ilyeneket, meg sportegyesületeket támogatnak, – bár az egy nagyon nemes cél – hanem arra használják fel a bevételt, amire kell. Tehát az ún. privatizáció, a fogyasztóhoz, az önkormányzathoz közeli tulajdonlás nagyon jól járható út, és ezt Bod miniszter úrral szorgalmazzuk.
A második: teljesen kiépítetlen Magyarországon a lakossági és fogyasztói érdekvédelem. A fogyasztó megkapja a távhőt és semmilyen ellenőrzési lehetősége, beleszólása nincs. Tehát ezt is ki kell építeni, és talán ezek együtt enyhíthetik ezt a kétségtelenül meglévő problémát.
Köszönöm szépen, kérem, fogadják el a válaszomat! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem