CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Az Országgyűlésnek benyújtott tájékoztatójában a Kormány azt indítványozta, hogy a társadalombiztosítás költségvetésében év elején jóváhagyott 7,5 milliárd forintot ne kapják meg a nyugdíjasok év végi egyszeri nyugdíj-kifizetés formájában. Ez átlagosan 3000 forintot jelentett volna egyszeri kifizetésként minden egyes nyugdíjasnak. Azzal indokolta ezt a számunkra teljességgel elfogadhatatlan javaslatot a Kormány, hogy nincs a társadalombiztosításnak elegendő bevétele, igen jelentős a kintlévőség összege és az áremelkedések, valamint a bérek emelkedése – legalábbis a Kormány számítása szerint – nem haladták meg a tervezett mértéket.
Mivel a Parlament két bizottsága nem tartotta tárgyalhatónak ezt a kormányjavaslatot, a szociális bizottság egyhangúlag utasította el, a Kormány átdolgozásra visszavette az előterjesztést. Ennek már több mint egy hónapja, és az új javaslat még nem került a Ház elé. Nem tudjuk tehát, hogy mit kíván tenni a Kormány, és mikor lesz lehetőségünk megismerkedni az új változattal. Lesz-e egyáltalálán az idén év végi nyugdíj-kiegészítés?
Pénzügyminiszter úr véleménye azonban a sajtóban megjelent és álláspontja, úgy tűnik, változatlan, továbbra sem lát lehetőséget a decemberi nyugdíj-kiegészítések kifizetésére. Ezért önt kérdezem:
Változott-e a véleménye esetleg a nyilatkozat megjelenése óta eltelt egy-két hétben? Ha nem, akkor egyedül a társadalombiztosítás és a neki tartozó vállalatok felelősek-e a kialakult súlyos helyzetért a társadalombiztosításban? Nem kellett volna-e a tartozások behajtásáért, a MÁV tartozásának rendezéséért, a csődtörvény társadalombiztosítást is preferáló megszövegezéséért a pénzügyi tárcának is többet tennie? Nem kellene-e esetleg a Pénzügyminisztériumnak és önnek is ebben a kérdésben önkritikusan felülvizsgálnia az álláspontját? Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem