MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap Becker Pál képviselőtársam az ország legfontosabb törvényénél, a költségvetési törvénynél három percet javasolt bizottsági előadóknak. Ez nonszensz. (Kutrucz Katalin: Nem ő javasolta.)
Ennél nonszenszebb – és javítson ki elnök úr, ha pontatlanul fogalmazok –, hogy olyasmiről beszélünk ma és vitatkozunk már több órán keresztül, ami talán nem az ország legfontosabb feladata, és főleg nem a Parlamenté.
Nagyon röviden a következőt azért hadd tegyem hozzá. Nem vagyok levéltáros, történész sem voltam, szeretem a történelmet. Lehetőségem volt mielőtt képviselő lettem, hogy egy párszor levéltárban kutászkodjam, többek között ennek a Háznak is tiszteletre méltó szép könyvtárában – mindenkinek a figyelmébe ajánlom.
Soha, semmilyen gátlást nem éreztem, hogy bármihez hozzájussak. Nem pletykálkodási, nem feljelentési, nem mások múltjába való vájkálási szemponttal jártam ide, hanem vagy adatokat kerestem, vagy gyönyörködtem ezeknek a levéltári anyagoknak az esztétikai szépségében, vagy uram bocsá' elgondolkoztam azon, hogy Deák Ferenc, Széchenyi, Eötvös – idézem uraim – is elgondolkoztak ezen írások fölött.
Úgy emlékszem, hogy ez a lehetőség mindenkinek rendelkezésére áll ennek a bizonyos anyagnak a tekintetében is. Azonban van egy egyetemes levéltári szabály – azt hiszem, nem tévedek, kérem, elnök úr, majd javítson ki –, amely bizonyos személyiségi jogokat véd. Teljesen nyugodt vagyok, tiszta, ki-ki búvárkodhat az elmúlt 30 év anyagában, csak félek, hogy ez rossz irányba visz.
Amit végül is szeretnék összefoglalóan mondani. Azt gondolom, hogy amikor a világ értelmesebb részén, demokráciákban kiderült az, hogy köziratokat levéltárba helyeznek, hogy ebből majd megítéljék, milyen volt a múlt és merre lehet előremenni, azt nem azért tették, hogy Julius Caesar szerelmi ügyeit piszkálják, hanem egy ország történelmére vagy egy nemzet történelmére nézve meghatározó dolgokat találjanak.
Ebben a törvényjavaslatban nem látom (Közbeszólások: A részletes vitában vagyunk!) – azonnal befejezem – azt a törekvést, hogy féltünk valamit, ami a nemzet vagyona és esetleg a nemzet tulajdonából kikerül. Ti. tisztelettel – és most tessék hujjogni – hadd kérdezzem meg, ennyi erővel a nemzet köztulajdona az, amikor a miniszterelnök úr háromnegyed órát beszél mondjuk Bush elnökkel. Nem tudok róla, hogy ez a levéltárba kerülne.
Mégis, nagyon röviden fogalmazva, rossz időben tárgyaljuk, hitem szerint valaki erőltette, hogy amikor az ország költségvetéséről van szó, akkor egy ilyen kicsi periférikus témáról beszélünk, ez az egyik. A másik, ha mégis erről beszélünk, akkor nagyon tisztelettel kérek mindenkit, hogy Szerb Antal egyetlen gondolata jusson eszébe, hogy ugyan "a szerzetesek kajánkodtak, pletykáltak, de csak olyanokról, akik már meghaltak". Köszönöm. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem