KATONA BÉLA, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KATONA BÉLA, DR. (MSZP)
KATONA BÉLA, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom, észrevették-e, pedig nagyon igyekeztünk, hogy ebben a vitában ne a politikát keressük, hanem az általunk is nemzeti vagyonnak tartott iratanyag jövőbeni megőrzésének legjobb módszereit. Mondom ezt azért, mert sajnos nem mindenki így gondolkodik ebben a témában. Engem teljesen megdöbbentett a Parlament illetékes bizottsága elnökének a levele. Amikor meghívták a kulturális bizottságot, hogy nézze meg, hogy működik ma ez a levéltár, hogy milyen rendszerezett anyagok vannak itt, akkor, sajnos, az elnök úr azt felelte, hogy egyrészt nincsen idejük ebben a zsúfolt időszakban elmenni, de egyébként sem érdekes, nem is akarják megnézni, mert ez politikai döntés, úgy hogy ez nem befolyásolná a véleményüket.
Én úgy hiszem, hogy ha valóban a szakmai kérdéseket tekinti mindenki elsődlegesnek, akkor nem ártott volna, ha – talán ebben a nagyon zsúfolt időszakban is, egy olyan fontos kérdésben, amit soron kívül elővettünk itt év végén az egyéb témák között – a kulturális bizottság egy órát eltöltött volna a Politikatörténeti Intézet levéltárában.
És nem hagyjuk magunkat politikai jellegű vitákba belerángatni azzal sem, hogyha Varga János képviselőtársam úgy tesz, mintha a két év alatt nem tudta volna megtanulni annak a hat parlamenti pártnak a nevét, amelyik ebben a "patkóban" helyet foglal. (Zaj a jobb oldalon.)
Ezért a múltkori vita alapján, és annak a vitának az alapján, ami a kulturális bizottságban a módosító indítványokkal kapcsolatban lejátszódott, mi úgy gondoltuk, hogy az ott elfogadott fővonalhoz igazodva egy csatlakozó módosító indítványt adunk be Elek képviselőtársunk módosító indítványához, amelyben az ő alapképletét elfogadva, azt több helyen pontosítva az átadás, megőrzés, a kezelési és a kutathatósági feltételek vonatkozásában azt pontosabbá téve és egy kicsit a jövőre is kitekintve szeretnénk ezt a törvényjavaslatot valóban használhatóvá tenni.
Most, amikor ezeket a szavaimat mondom, akkor a kollégám elindult és beadta ezt a módosító indítványt az illetékes helyen. És szeretném befejezésül azt mondani, hogy amikor a választások történtek, akkor valószínűleg valamennyien észrevették, hogy ebből az irattárból, ahol nagyon sok politikai robbanóanyag van, semelyik oldalra egyetlenegy papírfecni nem került ki, hogy ezt aktuálpolitikai célokra föl lehessen használni. Nem élt vele vissza sem a Szocialista Párt, sem az anyagot kezelő Politikatörténeti Intézet. És mi úgy gondoljuk, ez így volt helyes.
És azt szeretnénk, hogy ennek a törvénynek az elfogadása után hosszú távon biztosítva legyen az, hogy ezt az anyagot a történészek, a levéltárosok használják és ne a politikusok napi politikai vitákban. Remélem, hogy ez az újabb módosító javaslatunk már elnyeri a kulturális bizottságnak és később a Háznak a tetszését is. Köszönöm a figyelmet. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem