TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
A nemzeti parkok az egyes országok legjelentősebb, legértékesebb, és lehetőség szerint még természetes állapotban lévő részeinek a bemutatására szolgálnak. Legfontosabb rendeltetésük a természetjárással egybekötött természettudományos, kultúrtörténeti ismeretterjesztés.
A nemzeti parkoknak a hazai előírásokon túl szigorú nemzetközi előírásoknak is meg kell felelni. Magyarországon eddig 5 nemzeti park valósult meg, a Hortobágyi, a Kiskunsági, a Bükki, az Aggteleki Nemzeti Park, és most legutóbb az osztrákokkal közösen a Fertő Tavi Nemzeti Park.
Jelenleg a kormányprogramnak és az országgyűlési határozatoknak megfelelően három nemzeti park előkészítésén dolgozunk, nevezetesen a Balaton-felvidéki, a Kőrös Menti és a Duna Menti Nemzeti Parkok kialakítása van folyamatban.
A Tokaj-hegységi Nemzeti Parkra vonatkozó javaslat nemrég érkezett a minisztériumunkhoz, így a tervezet véleményezése és elbírálása folyik. Itt van nálam nagyon szép kötésben, meg lehet tekinteni.
A Tokaj-hegységi Nemzeti Park tervezett területe pontosan 36250 hektár. A teljes területből 23318 hektár az erdőterület. Az összes erdőterület ezeknek csupán 2%-a – tehát az összes erdőterület 2%-a – magán- és közbirtokossági erdő.
A magán- és erőbirtokossági tulajdonban álló erdők igénybevétele csak és kizárólagosan kisajátítás útján lehetséges, teljes kártalanítás mellett. Így az erdők állami tulajdonba vétele nem sértheti az érintett magánszemélyek érdekeit, ha egyáltalán erre sor kerülne, de ez nem eldöntött.
Ugyanakkor a nemzeti park létesítése a helyi lakosság számára új munkahelyeket teremt, új bevételi forrásokat is biztosít, nemzetközi rangot jelent, és a jelentősége is megnő a tájnak.
A tokaji tájegység természetben gazdag részei – mint képviselő úr is említette – zömmel máris védelem alatt vannak, így a Zempléni, a Tokaj-Bodrog-zugi és a Keresztélyi Tájvédelmi Körzet kapcsán, ahol – illetőleg ott – ma is a természetvédelmi érdekeknek megfelelő gazdálkodást kell folytatni.
Annak pedig, amit tisztelt képviselőtársam említett, hogy ugyanis a közelmúltbeli urak vadászterületük kibővítését éppen a nemzeti parktól remélhetnék, semmi esélye nincs. Így a lakosság ezirányú aggodalma teljesen alaptalan.
Kérem elfogadni, és szeretném, hogyha megnyugodnának a válaszom kapcsán. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem