IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! (Folyamatos zaj.) A Borsod megyei önkormányzat legutóbbi közgyűlésén a területfejlesztési és kommunális osztály vezetője előterjesztést tett a zempléni, tokaji, bodrogzugi és a tiszaluckesznyétei tájvédelmi körzetek nemzeti parkká nyilvánításáról. Az előterjesztést a közgyűlés – jelenlétemben – elfogadta, és a környezetvédelmi miniszter úr elé való továbbítását javasolta. Ebben az előterjesztésben arról van szó, hogy az eddig is tájvédelem alatt álló Bodrogköz és Tokaj-Hegyalja, valamint a Hegyköz erdőségeiből nemzeti parkot létesít – felsőbb jóváhagyás esetén.
A tervezet tömörítvénye – mert tömörítvényt adtak a közgyűlés elé, nem a teljes tervet, ugye – című ismertetés lírai hangon dicséri e táj értékeit mind földtani, mind geológiai és hidrogeológiai viszonylatban, nem feledkezve meg a táj klimatikai, botanikai és állattani különlegességeiről sem. Kiegészíti ezt még a táj történelmére való visszatekintés, valamint irodalomtörténeti reflexiók. Kiemeli továbbá, hogy a létesítendő nemzeti park a magyar nemzeti parkok sorában új típusú, sok tekintetben kísérleti és minta értékű, első valódi nemzeti park lehet. Szól a Kormány kezelői jogának átruházásáról – az FM-től a KTM-hez –, "ennek eldöntése után a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter úr jog- és hatásköre szerint" – ez utóbbi idézet.
További idézet: "A Tokaj-hegység Nemzeti Park 42 ezer hektárja tulajdonosi, kezelői jogi átruházása által e különleges erdők állami tulajdonjoga és tulajdona megmaradhatna – mondja az előterjesztés –, és egy tátrai nemzeti park mintájú nemzeti park létrehozásával nemes, egyetemes nemzeti érdekeket szolgálna."
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat megcsillogtatja költői részletekkel díszített és a területfejlesztési és kommunális osztálya által körültekintően készített előterjesztésében a terv gazdasági előnyeit, csak éppen arról feledkezik el, hogy az erdőbirtokosság, azaz a szóban forgó terület lakosságának elemi érdekét sértené, ha a területet állami kezelésbe adnák, és az erdőket, és megfosztanák e vidék amúgy is szegény, kevés kereseti és gazdasági lehetőséggel rendelkező népét az erdőgazdálkodásból származó jövedelmétől. E vidék domborzati viszonyai olyanok, hogy azok a rendkívül meredek hegyoldalak miatt mezőgazdasági termőföldet nem nyújtanak a lakosságnak, az kénytelen más forrásból szerezni fenntartását szolgáló anyagi jövedelmet – így az erdőkből is.
Kérdezzük miniszter urat, helyesli-e az előterjesztés célkitűzését, mert a lakosságban az a gyanú él, hogy az előterjesztéssel egyes közelmúltbeli urak vadászterületüket szeretnék kibővíteni az erdőbirtokosság, a lakosság terhére, és kezelői jog ide, kezelői jog oda, a lakosság rövidülne meg. Ez ellen tiltakozunk, hiszen privatizálunk, és nem új állami tulajdonokat és kezelői jogokat konstruálunk.
Védje meg a lakosság érdekeit államtitkár asszony, gondosan gyomlálja ki a szóban levő erdőkataszterből azokat az erdőket, melyek a szegény helyzetű falvak lakosságának életszükségletét szolgálják! Mi a terv elutasítása mellett szavazunk. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem