TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: …kizárólag a természetvédelmi bírság megállapításának alapjául szolgál. Ugyanakkor, és itt hívnám fel a jogszabályi anomáliára is a figyelmet, természetvédelmi bírság magánszeméllyel szemben nem alkalmazható. Következésképpen esetünkben az elejtővel szemben szabálysértési eljárást folytatott le a Főváros II. Kerület Önkormányzat Polgármesteri Hivatala. 4000 forintra bírságolták meg az elejtőt… (felzúdulás), ez ellen a Nemzeti Park igazgatósága jogorvoslattal élt, sérelmezte, hogy a szabálysértési hatóság nem kobozta el a hiúz gereznáját és alacsonynak tartotta a büntetést is. (Közbeszólások: Az is!)
A II. fokú szabálysértési hatóság, felügyeleti jogkörénél fogva – a budapesti köztársasági megbízottról van jelen esetben szó – korrigálni fogja az I. fokú szabálysértési hatóság mulasztását.
Én magam is indokoltnak tartottam, hogy a hiúzgerezna, ami eléggé ritka, a Mátra Múzeumot gazdagítsa, ezért az interpelláció kézhezvétele után személyesen néztem utána a gerezna sorsának, sajnos azonban az olyan állapotban van, olyannyira tönkrement, hogy múzeumi bemutatásra nem alkalmas. (Zaj.)
És most, a jövőbeni esetek elkerülése érdekében mit kell tennünk, mit lehet tennünk, erről szólnék.
Folyamatban van az új természetvédelmi törvény megalkotása, amelyben sokkal szigorúbb szankciókat fogunk előírni a védett állatok elejtőivel szemben. Emelni kívánjuk a védett állatok eszmei értékét, és ki kívánjuk terjeszteni a természetvédelmi bírságolás lehetőségét magánszemélyekre is. Ebben az esetben azt hiszem, ez jó példa erre vagy alátámasztja.
A Földművelésügyi Minisztériumban előkészítés alatt van a vadászati, vadgazdálkodási törvény. Ebben markánsan rögzíteni kívánjuk a természetvédelem érdekeit. Ugyancsak tárgyalásokat folytatunk a Földművelésügyi Minisztériummal, hogy a fokozott védelem alatt álló vadászterületek, ahol nem tartják be, vagy a vadászati tevékenység súlyosan sérti a természetvédelem értékeit, kerüljenek természetvédelmi kezelésbe.
Ugyancsak tárgyalásokat folytatunk az FM-mel a nemzetközi egyezmények hatálya alatti – amire tisztelt Képviselő Úr is hivatkozott –, védett természeti területeken a vadászat időbeni és térbeli korlátozására. Ezeket a tárgyalásokat azért is kezdeményeztük és szorgalmazzuk, mert a Fertő Tavi Nemzeti Park területén több védett vízivad és vízimadár esett ugyancsak a vadászat áldozatául a közelmúltban.
Ugyancsak kezdeményezni kívánjuk a kézi lőfegyverekről és lőszerekről, valamint a légfegyverekről szóló kormányrendelet – természetvédelmi érdekeknek megfelelő – módosítását. A kormányrendelet ugyanis lehetővé teszi a fegyvertartási engedély visszavonását, hogyha a fegyverrel elkövetett szabálysértés miatt az elkövetőt pénzbírsággal sújtják – sajnos azonban, a jogszabály tételes felsorolásában a természetvédelem nem szerepel, ezért ennek a módosítását is kezdeményezni fogjuk.
Összegezve tehát: új, korszerű, ökológiai szemléletű törvényekre és jogszabályokra van szükség – mindez azonban nem nélkülözi a fegyelmezett magatartást a vadászatokon és a vadászati etikának a betartását sem.
Kérem tisztelt Képviselőtársaimat, hogy a jövő évben önök elé kerülő erdőtörvény, vadászati-vadgazdálkodási törvény, természetvédelmi törvény kapcsán az interpellációból és a válaszomból is kitűnt jogszabályi lehetőségeket próbáljuk meg rendezni.
Megköszönöm az interpellációt, és kérem tisztelt Képviselőtársamat, válaszomat fogadja el. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem