SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ):
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ): Köszönöm, Elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon sajnálom, hogy Kádár Béla nem ismertette itt a válaszát. Én mindenesetre szeretnék reagálni válaszára.
Úgy látom, hogy Kádár Béla válaszában elég hosszasan foglalkozott olyan tényezőkkel, amelyeknek szerintem a jelentősége eléggé korlátozott. Végül is, amire én kérdeztem, az röviden szólva az, hogy szovjet viszonylatban a mai dollárértékből forintban számolva kb. száz milliárd forint követelésnövekedésünk halmozódott fel tavaly június óta. Ez egy elég szép összeg, emlékszünk, hogy a költségvetés vitájában milyen számok forogtak. Száz millió forint – hogy úgy mondjam – nem semmi. Ehhez képest Kádár Béla beszél válaszában a vámstatisztika adatairól, amelyek nem tükrözik ezt a követelésállomány-növekedést. Sajnos, a vámstatisztika rossz.
Beszél Kádár Béla arról, hogyan alakul transzferábilis rubelkereskedelmünk általános egyenlege. Szerintem ez nem egy ésszerű kategória, ugyanis ami követelésünk felhalmozódik szovjet viszonylatban, azzal nem tudjuk kielégíteni tartozásunkat keletnémet viszonylatban, mert a transzferábilis rubel nem igazán pénz. Nincs különösebb értelme azt mondani, hogy ennyi az összes egyenlegünk, mert nincs a két dolognak egymáshoz köze.
Bármennyire is fájdalmas és sajnálatos is a mi számunkra, a probléma éppen az, hogy a Szovjetunió nemzetközi fizetőképességében bizonyos nehézségek léptek fel. Ilyen körülmények között tényleg nagyon nagy probléma a felhalmozódott adósságállomány, illetve követelésállomány, s amikor erről Kádár Béla beszél, egyrészt az idei növekményről nem szól, másrészt a tavalyi év elejétől számítja a növekményt. Azt meg kell mondani, hogy az elmúlt év első felében, még a régi Kormány tavaly decemberben hozott intézkedései hatására csökkent ez a követelésállomány. Júniusban 600 millió rubel volt, s ez növekedett több mint 2000 millióra. Így tehát a növekedés 1,5 miliárd rubel. Ezt a kereskedelmen kívüli tételeknek csak egy 100 millió rubeles tervezetten felüli többlete növelte.
A bizonytalan jövőjű hitelkihelyezés tehát a Kormány elhibázott kereskedelmi politikája következtében 1,4 milliárd rubel. Ez most, a tavaly márciusban a Szovjetunióval kötött megállapodás értelmében 1,3 milliárd dollárnak kell nevezni, az 100 milliárd forint – tisztelt Ház –, ebből kijönne egy kárpótlási törvény is, bár azt nem tudjuk pontosan, senki sem tudja, mennyi az a kárpótlási törvény, de állítólag kb. ennyi. De kijönne ahelyett egy világkiállítás is. Itt egy nagyon jelentős összegről van szó. Sajnos én nem látom a miniszteri válaszból, hogy jött létre ez a követelés, úgyhogy én nem tudom elfogadni ezt a miniszteri választ, s szükségesnek tartom, hogy tovább folytatódjék a vizsgálódás abban a tekintetben, hogyan helyeztünk ki meglehetősen bizonytalan visszatérülésre száz milliárd forintot akkor, amikor annak itthon is meg lett volna a helye. (Taps az SZDSZ részéről.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem