KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP):

Teljes szövegű keresés

KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP):
KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Interpellációmat még május végén nyújtottam be, azóta az oktatási bizottság múlt heti ülésén tartott miniszteri tájékoztatáson kérdéseim egy részére választ kaptam, ezért azokat már nem kívánom feltenni. Mivel azonban a leglényegesebb kérdéseim egyértelmű tisztázása ott sem történt meg, ezért az interpellációs szándékomat fenntartom.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az ország pedagógustársadalmát az elmúlt hónapokban legjobban foglalkoztató kérdés a széles körben szakmai vitára bocsátott közoktatási törvény tervezete volt. A törvénytervezet első országos vitájában a jelenlévők örömmel hallhatták, hogy mivel a pedagógustársadalomnak elege van abból, hogy eddig mindig néküle döntöttek róla, ezért a törvénytervezetet egy széles körű szakmai vitában elhangzottak messzemenő mérlegelése alapján kívánják elkészíteni. E cél érdekében a közoktatásban dolgozó tanítók és tanárok, szakmai és érdekvédelmi szervezetek több mint két hónapon keresztül vitatták meg a tervezetet és juttatták el véleményeiket, javaslataikat a tervezet készítőihez. Abban a tudatban voltak, hogy javaslataik figyelembevétele után ez lesz az az oktatási törvénytervezet, amely majd a Parlament elé kerül.
Ezek után kissé megütközve szerzett tudomást a pedagógus társadalom arról, hogy állítólag más közoktatási törvénytervezet is létezik, mely tervezet már merőben eltér attól, amit a pedagógus szakmai közvélemény megismert és véleményezett.
A miniszter úr az oktatási bizottság ülésén a kérdésről úgy nyilatkozott, hogy egy különbizottság jelenleg azzal foglalkozik, hogy a törvénytervezetet ért bírálatot összegzi, és ezt az összegzést fogják majd szembesíteni az időközben átdolgozott és már elkészült Gazsó-féle tervezettel. Ez a különbizottság nem más, mint a néhány hónapja meglehetősen csendben megalakított Országos Közoktatási Tanács. Érdekes módon a Gazsó-féle tervezetben is szerepel egy pontosan ugyanilyen elnevezésű testület, melynek tagjait viszont a jelenlegivel ellentétben demokratikus választás útján a köztársasági elnök nevezné ki.
Kissé furcsa számomra, hogy mialatt lent, a tantestületekben folyt a törvénytervezet szakmai vitája, melyben a Közoktatási Tanács megalakítása, öszszetétele is a vita alapjául szolgált, aközben fent a minisztériumban már döntöttek róla. A miniszter úr e kérdésről azt nyilatkozta a múlt héten, hogy ez a Közoktatási Tanács nem az a közoktatási tanács, amely a törvénytervezetben szerepel.
Mindezek alapján a következő kérdésekre várom tisztelt államtitkár úr válaszát:
1. Készült-e valamilyen összegezés a szakmai vitára bocsátott tervezetről, illetve az azokról beküldött véleményekről, javaslatokról? A pedagógustársadalomnak körülbelül hány százaléka ítélte meg – különböző módosítások után – alapjaiban pozitívan a törvénytervezetet?
2. A miniszter úr az oktatási bizottság tagjait úgy tájékoztatta a múlt héten, hogy a Gazsó-féle átdolgozott törvénytervezetből és a jelenlegi Országos Közoktatási Tanács által készített, a bírálatokat összegező anyagból készül majd egy végső, A és B változatú törvénytervezet a Parlament számára. Kérdésem ezzel kapcsolatban a következő:
Szándékában áll-e a miniszter úrnak ezeket az A és B változatú majdani törvénytervezeteket is széles körű szakmai, társadalmi megmérettetésnek kitenni, mielőtt azok a Parlament elé kerülnének? Végül: mi indokolja az Országos Közoktatási Tanács létrehozását – a törvénytervezettől eltérő módon.
Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem