HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ):
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ): Tisztelt Államtitkár Úr! Én úgy tapasztaltam, hogy itt nemcsak a viszonválasz meg nem érkezésében mutatkoztak zavarok, de zavarok mutatkoznak itt magának a lakásügyi koncepciónak a készítésével kapcsolatban, az ütemezés menetrendjét illetően is.
Tulajdonképpen azt tudom megállapítani ezen a mai napon, hogy a kormányzat nem rendelkezik nemzeti lakáskoncepcióval, ilyen egyelőre nincs, tehát annak a téziseivel, annak a tartalmával nekem itt vitába szállni nincs is módom.
Furcsállom azt viszont, hogy ennek a koncepciónak egy munkaanyag már kikerült, különböző érdekegyeztető, érdekképviseleti szervek véleményezték, és ez a tervezet máris a támadások kereszttüzébe került.
Én azt hiszem, hogy az interpellációmban előadottak világossá tették e lakáskoncepció kidolgozásának a szükségességét, azt, hogy ez az előterjesztés, ennek az anyagnak az elfogadása halasztást nem tűr. Annál inkább sem tűr halasztást, mivel törvény, ennek a Parlamentnek a törvénye szabott a Kormánynak április 30-áig határidőt arra, hogy a lakásügyi törvényt készítse el.
Ám az a véleményem, hogy nem egy felállítandó hivatal oldja meg, vagy ebben a hivatalban lehet megoldani Magyarország lakásproblémáit. Hogy ehhez nem kapott költségvetést a kormányzat, ez lényegében nem befolyásolhatta a lakáskoncepció kidolgozását és a lakásügyi törvény előkészítését.
A másik az, hogy egy jogi rendezetlenségi, számos alkotmányossági probléma van jelenleg is. Csak hadd utaljak arra, hogy a napokban hozott az Alkotmánybíróság egy határozatot, amelyik Alkotmány-ellenesnek minősítette a jelenleg hatályos 1/1971-es lakásügyi kormányrendelet egy paragrafusát.
A másik pedig az, hogy Alkotmány-ellenes az, hogy az önkormányzatokra törvénynél alacsonyabb szintű jogszabályok állapíthatnak meg jogokat és kötelezettségeket.
Sajnos jelenleg ezzel a helyzettel állunk szemben. Véleményem szerint ezt a viselkedést sem a törvényhozás oldaláról, sem az alkotmányosság oldaláról, sem pedig társadalompolitikai szempontból nem lehet elfogadni. Ez sérti a lakásproblémákkal küzdő állampolgároknak az érdekeit. Minél később születik döntés ebben az ügyben, a megoldás és a lakáshelyzet javulása annál későbbre tolódik.
A másik pedig az, hogy ismételten azt kell megállapítanom, az Országgyűlés törvényét sértette meg az, hogy a lakásügyi törvény nagy késedelemmel, jelentős csúszással fog az Országgyűlés plénuma elé kerülni, ezért mindezeket figyelembe véve én nem tudom az államtitkár úr válaszát elfogadni. (Taps az SZDSZ részéről.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem