BOROS LÁSZLÓ (MSZP):

Teljes szövegű keresés

BOROS LÁSZLÓ (MSZP):
BOROS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, hogy abban nincs vita köztünk, hogy a kötelező gépjármű-biztosításra szükség van, és annak valamilyen korszerű megoldását be kell vezetni. Amiben azt hiszem, hogy vita van, és a továbbiakban is vita lehet köztünk, az a rendszer részleteiben lakozik. Ön mondta, hogy mindent átadtak nekünk, amivel meggyőződhettünk arról, hogy mi a helyzet. Nekem ezzel kapcsolatban vannak gondjaim, mert a rendelkezésre bocsátott iratok között ott volt az APEH vizsgálata is, amiből megállapítható, hogy csak a kár-statisztikát elemezték, tételes ellenőrzés csak az igazgatóságoknál az egyedi kár-akták felülvizsgálatával valósítható meg, az intézeti költségek – ami nyilvánvalóan a rezsiköltségeket jelenti –, kötelezően előírt költségfelosztás a különböző üzletágakra nem volt, így az üzletágankénti költséggyűjtésre sincs lehetőség. Ugyanebből az anyagból derül ki, hogy az 1991-re betervezett járműdarabszám nem ellenőrizhető, mivel megbízható hatósági nyilvántartás nem áll rendelkezésre.
Szeretném még ezzel kapcsolatban elmondani, hogy a február 28-i gazdasági bizottsági ülésen, ahol nagyon kemény vita folyt erről a kérdésről, a vita lezárása előtt Király Péter államtitkár úr összegezte a véleményét, és a következőket mondotta: "A kalkuláció alapos felülvizsgálatra szorul, több ponton úgy érezzük, hogy túlbecsült költségek vannak, egy dolgot nem tudunk megtenni, hogy a biztosítási csalást kizárjuk a rendszerből." Erre nagyon szeretném felhívni a figyelmet, "Miután több millió állampolgárt érint az ügy, feltétlen parlamenti döntés szükséges."
Az államtitkár úr válaszával szólt a havi biztosítási díjról is. A miniszter úr biztató válaszát követően elmentem havi befizetésre biztosítási díjat kötni, meg kell mondanom, hogy minden biztosítótól elzavartak. Megpróbáltam, és sikerült is olyan papírt szereznem – ezt be tudom mutatni –, ami szerint a rendelet alapján nincs lehetőség arra, hogy havonta fizethessek. Ugyanakkor vélhetően nem vagyok mindenkivel azonos jogú állampolgár, mert tudomásom szerint van olyan szervezet az országban, amelynél levonva a bérből, átutalva a biztosítókhoz mégiscsak havi vonatkozásban lehet a dolgot intézni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előzőekből nyilvánvalóan kiderül, hogy a választ nem tudom elfogadni. Mi az, amit szeretnék ezzel elérni? Csupán annyi, és erre kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ez a dolog kerüljön vissza a gazdasági bizottság elé, mert az kétségtelen tény, hogy a rendelet él, július 1-jétől valamennyiünknek, akik gépjárművel rendelkezünk, a biztosítási díjat annak megfelelően fizetnünk kell. Abban bízom, ha visszakerül a gazdasági bizottság elé, akkor az akár a szerkezetre, akár a mértékre, sok minden egyébre vonatkozóan tehet javaslatot. Tehet olyan javaslatot is, hogy ne rendelet, hanem törvény szabályozza ezt a kérdést. Nyilvánvaló, hogy esetlegesen csak 1992. január 1-jétől lehet érvényes, de ez a félév már elmúlt.
Kérem ezt önöktől azért is, mert amikor az interpellációmat benyújtottam, még nem kezdődött el a rendkívüli ülésszak, ezt követően aláírásokat kell gyűjteni, és a Ház minden pártjától kaptam aláírásokat.
Körülbelül négy hete az MDF "Monopoly" Csoportja a Vasárnapi Újságban és a mai Új Magyarországban van a nyílt levelük Vissi Ferenc úrhoz. Úgy gondolom, hogy ez egy nagy horderejű kérdés, sok embert tart bizonytalanságban és izgat ebben az országban, nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek a számok biztos a helyükön vannak, éppen ezért nagy tisztelettel kérem a Házat, hogy a választ ne fogadja el, segítsen abban, hogy mi magunk dönthessünk ebben a kérdésben. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem