KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP):

Teljes szövegű keresés

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP):
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A május 28-án benyújtott interpellációm célja az volt, hogy kísérletet tegyek a privatizációs folyamat egyre élesebb feszültségeinek érzékeltetésére. Természetesen kérdéseimnek volt konkrét időszerű kiinduló alapja is, hiszen például nem sokkal korábban adtak el egy alföldi nagyvállalatot a Vagyonügynökség közreműködésével anélkül, hogy a négyezer dolgozót vagy képviselőit legalább tájékoztatták volna a vállalateladás feltételeiről és várható következményeiről. Úgy adtak el minket, mint egy zsák krumplit – mondta keserűen és tehetetlenül a dolgozói közösség vezetője.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztában vagyok azzal, hogy ezeknek a konfliktusoknak nem itt, a Parlamentben kell megoldódniuk. Őszinte örömömre szolgál, hogy az interpellációmban felvetett mindhárom kérdéssel az elmúlt héten azon a fórumon foglalkoztak, amely a működő demokráciákban a problémák megoldására, sőt megelőzésére hivatott: a szakszervezetek és a Kormány egyeztető tárgyalásán. Sajnálom, hogy az érdemi tárgyalást és a megegyezést ismét kiélezett helyzet kényszerítette ki. De bízom abban, hogy az eredmény nemcsak a pillanatnyi feszültséget orvosolja, hanem hosszabb távon is segít rendezni a szakszervezetek és a Kormány viszonyát.
Bár kérdéseimre részben választ ad a múlt héten megszületett megállapodás, mégsem tekinthetem a kérdéseket elavultnak. Ahhoz ugyanis, hogy a megállapodásban foglaltak valóra váljanak, további érdekegyeztető tárgyalásra, a későbbiekben kormányzati előterjesztésre, és majd parlamenti döntésre is szükség van. Ezért kérdéseimet az eredeti, három héttel ezelőtti formában teszem fel, de bízom abban, hogy a pillanatnyi helyzetre is utat mutató választ kapok.
Kérdéseim tehát a következők:
1. Hogyan méri fel és veszi figyelembe az Állami Vagyonügynökség a várható bevételeken túl a privatizáció költségeit is?
2. Mi az álláspontja az Állami Vagyonügynökségnek és személy szerint önnek a jóléti és kulturális vagyon sorsáról?
3. Hogyan sikerült valóra váltania ígéretét? Ez a kérdés most pontosan így hangozna: Mikorra sikerül valóra váltani a Kormány ígéretét, és bekapcsolni a dolgozókat és képviselőiket a Vagyonügynökség által irányított privatizációs folyamatba? Várom a válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem