HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:

Teljes szövegű keresés

HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:
HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke: Igen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az első negyedévi beszámoló készítése, véleményezése új műfaj, tartalmára, szerkezetére nézve nincsenek hagyományok. A PM az 1991. évi költségvetés szerkezetéhez illeszkedve meglehetősen részletes beszámolót készített. Az első negyedéves tényadatok a bevételek és kiadások struktúráját érintő előirányzat-módosításokat nem indokoltak. Ugyanakkor időközben Nemzeti Bank-közlemény alapján vált ismertté, hogy a lakossági megtakarítások nem várt módon ismét növekednek. Ezért a gazdaság egésze szempontjából indokolt lehet, hogy a költségvetési hiányt a tervezettnél nagyobb mértékben pénzpiaci műveletek révén fedezzék, s a jegybanki hitellel ne kerüljön a szükségesnél több pénz a forgalomba.
A negyedéves beszámoló véleményezésekor az is vezérlő szempontunk volt, hogy elősegítsük az új államháztartási rend formálódását, rávilágítsunk bizonyos ellentmondásokra. Ezek megfontolását azért tartjuk fontosnak, mert tisztázásukkal töltődik fel konkrét tartalommal a Parlament költségvetési joga, amely az elmúlt negyven évben formálissá vált. Javaslatainkkal az államháztartási törvényt az 1992. évi költségvetés előkészítéséhez ajánljuk azzal, hogy a Parlament döntésétől függően egyes javaslatok még ez év hátralévő részében is érvényesülhetnek. például átcsoportosítási jogkörök pontosítása. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem