KELEMEN ANDRÁS, a Népjóléti Minisztérium államtitkára:

Teljes szövegű keresés

KELEMEN ANDRÁS, a Népjóléti Minisztérium államtitkára:
KELEMEN ANDRÁS, a Népjóléti Minisztérium államtitkára: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy a vitában tulajdonképpen pró és kontra minden elhangzott, azon túlmenően is, ami a jelentés, az Országgyűlés számára írott jelentés témája. A 2835-ös számot viselő, majd 2888-as számon módosított jelentés gyakorlatilag a társadalombiztosítási ellátás évközi emelésnek lehetőségeiről beszél, és ebben tesz indítványt. Itt viszont ennek kapcsán egy – mondhatom – koncepcionális vita alakult ki, amelyik vita nem ehhez a témához tartozott volna, hanem alapvetően az általunk már 2534-es számon benyújtott országgyűlési anyaghoz. Május 31-i határidővel benyújtottuk a társadalombiztosítás önkormányzatára vonatkozó anyagot, valamint a társadalombiztosítás szerkezeti átalakításának koncepciójára vonatkozó anyagot.
Azt hiszem, rengeteg fölösleges vitát meg tudtunk volna azzal előzni, ha ez az anyag már tárgyalásra került volna, hiszen szerepel benne a vagyonnal való ellátás, a privatizációs bevétel, és ami a mai napon mint vitatéma felmerült.
Késő estére járván nem akarok visszaélni azzal az előnnyel sem, hogy utoljára szólok, és nem fejteném ki ennek a koncepcióját, de engedtessék meg nekem, hogy megköszönjem a bizottsági üléseken részt vevő nyugdíjasszervezetek képviselőinek azt az előzékeny és közteherviselési elvet követő hozzáállását, amely gyakorlatilag hozzájárult ahhoz, hogy ne az infláció, hanem a bérek mértékében tervezzük meg a nyugdíjak emelését. Ezek a honfitársaink, azt hiszem, megértették ezt, és együtt akarják viselni a terheket az egész magyar nemzettel. Arra gondolok, amit Kennedy elnök mondott beiktatásakor, hogy "honfitársaim, ne azt kérdezzétek, mit tehet a haza értetek, hanem azt, hogy ti mit tehettek a hazáért." Azt hiszem, hogy ez a fajta hozzáállás nagyon sokat segíthet a problémáink megoldásában.
Kétségtelen, hogy az a rendszer, amely január 1-jével életbe lépett az Országgyűlés döntése alapján, elsődlegesen a régi nyugdíjak értéktartását igyekszik követő rendszerben létrehozni, amely szerint nagyobb százalékot kap az emelésben, ha régebbi a nyugdíja. Az is kétségtelen, hogy elég nehéz döntést hozni első negyedévi adatok alapján. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a bérkiáramlás és a kintlevőségeknek csúfolt tartozások kérdése legalábbis meggondolandóvá teszi a döntést.
A kintlevőségekkel kapcsolatosan hadd mondjam meg, hogy elébe is megyünk, és szívesen bólintunk az Országgyűlésben elhangzó azon módosító indítványra, amely 2895-ös és 2823-as számon ezzel a témával foglalkozik. A Pénzügyminisztériumban ma délután is ez irányú egyeztetés folyik. Készséggel számolunk be az Országgyűlésnek a szeptemberi határidővel a megtett intézkedésekről.
A módosító indítványok között szerepel a 2891-es, ami arra vonatkozik, hogy maradjon el az országgyűlési határozatból az a kitétel az 1. §-ból, hogy "kivéve az egyéb ellátás mellett folyósított baleseti járadékokat", vagyis hogy amely esetben más ellátás mellett kerül folyósításra baleseti járadék, akkor ne történjék emelés. Készséggel hozzájárulunk ahhoz, hogy ebben az esetben is történjék emelés.
A vitatott 2892-es számú módósító indítvánnyal és a csatlakozott módosításokkal kapcsolatosan hadd jegyezzem meg a következőket. Kétségtelen, hogy egy igazságtalanság történt, amely a parlamentben több hozzászóló részéről is megállapítást nyert. Mindnyájan érezzük. Akkor, amikor egy merev határidővel – és tulajdonképpen utólagos döntéssel – kerültek a nyugdíjemelések kialakításra. Ezért az a) pontban vita tulajdonképpen egy percig sem volt. A b) ponttal kapcsolatosan a kormányzat véleménye elsősorban a Társadalombiztosítási Főigazgatóság számításaira alapozódott, amelyekben bizony jelzés érkezett arra, hogy rendkívül nehéz helyzet fog kialakulni. Azonban kétségtelen, hogy még egy aggodalom van bennem. Az, hogy a költségvetési garancia az idén a tartozások, vagyis a kintlevőségek fokozódása esetére tulajdonképpen már nem áll fenn, és ezt az aggályomat mindenképpen jelezni akartam, valamint az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság felmerült aggályát a kifizetésekkel kapcsolatban.
Ezért éreztem úgy, hogy a bizottsági megtárgyalás alkalmával jeleznem kell azt, hogy ezzel a kormányzatnak fenntartásai vannak. Kétségtelenül létezhet ebben egy igazságtalansági elem is, hiszen például ha valakinek, tegyük föl, 42 év szolgálati ideje van, akkor miért csak 10%-os az emelés – igaz egy más rendszerben – a 18% helyett, amely jár. Így joggal tarthatnánk attól, hogy estleg egy következő indítvány a most okozott igazságtalanságok kiküszöbölésére fog vonatkozni, és így újra és újra azzal a problémával nézünk szembe, és görgetjük magunk előtt, hogy egy foltozott rendszert tovább foltozunk, hiszen az igazságtalanságok benne vannak.
Mindez az aggodalmam megvan, ennek ellenére úgy érzem, többszörösen végiggondolva ezt a kérdést, hogy a tárcánk feladata nem az, hogy a társadalombiztosítási alapot a nyugdíjasokkal szemben védje. Úgy döntöttem, hogy a Kormány nevében a b) ponthoz is hozzájárulok és támogatom. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem