DARVAS IVÁN (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

DARVAS IVÁN (SZDSZ)
DARVAS IVÁN (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Miniszterelnök Úr!
Folyó év augusztus 5-én a hamburgi Spiegel című folyóiratban megjelent Vojislav Sesen úrral, az időközben kétes közismertségre szert tett szerb csetnik vezérrel egy interjú. A cikk egyébként csak úgy hemzseg a, hogy is mondjam – mondjuk talán úgy –, a szélsőségesen antidemokratikus, antihumánus, intoleráns nézetektől. De ezt csak úgy zárójelben jegyzem meg.
Van azonban az interjúnak egy passzusa, amely kifejezetten hazánkra vonatkozik, és igencsak kompromittáló. Idézem: "Spiegel: Külföldről is vásároltak fegyvert? Sesen: Természetesen. Még Magyarországról is. Találtunk egy magyar minisztert, akit lefizettünk, és aki fegyvert küldött nekünk."
Ez a cikk 5-én jelent meg. Azóta minden héten nagy figyelemmel kísértem az újabb megjelenését a folyóiratnak, s nagy figyelemmel és kíváncsisággal vártam, hogy melyik felelős magyar kormánytisztviselő fogja csattanós cáfolatát adni ennek a rágalomnak. Sajnos, mind a mai napig semmiféle reagálásnak a nyomára nem tudtam bukkanni.
No már most, előre bocsátani szándékozom, hogy én ennek a kijelentésnek egyetlen szavát sem hiszem el. Természetesen az egészet elejétől a legvégéig durva koholmánynak tartom. (Közbeszólás jobbról: Így van.) Sajnos azonban az enyémhez hasonló jóindulatra a Spiegel külföldi átlagolvasójánál aligha számíthatunk. A Spiegel sokmilliós olvasótábora ugyanis a folyóirat több mint 40 éves fennállása óta megszokta, amit egyszer a Spiegel megír – ha csak szavahihetően, hathatósan meg nem cáfolja valaki –, az bizony úgy is van. Tovább rontja megítélésünket a kívülállók szemében az a tény is, az emberek még igen jól emlékeznek arra, hogy a nem túl távoli múltban néhány magyar miniszter igenis belekeveredett egy ugyancsak ebbe a régióba induló egyfajta botrányos fegyvereladási ügyletbe anélkül, hogy a miniszterelnök úr levonta volna ennek szigorú személyi következményeit.
Ilyen körülmények között attól tartok, hogy a magyar Kormány aligha tehet úgy, mintha mi sem történt volna, vagy mintha méltóságán alulinak tartaná, hogy bármiféle formában reagáljon erre a rágalomra. Attól tartok, a negligáló attitűdnek, a tudomásul nem vételnek ezt a luxusát semmiképpen nem engedheti meg magának a Kormány, ellenkezőleg, kényesen és kínosan kellene ügyelnie arra, hogy az effajta híresztelések sehol lábra ne kaphassanak.
Kérdésem tehát mindezek fényében a miniszterelnök úrhoz a következő: Kíván-e a miniszterelnök úr lépéseket tenni annak érdekében, hogy az említett kijelentés cáfolatot nyerjen, valamint hogy az illető politikus a jövőben büntetlenül ne rágalmazhassa többé a Magyar Köztársaság Kormányát. (Zaj, mozgás.) Kíváncsian várom a válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem