TÓTH IMRE (FKgP)

Teljes szövegű keresés

TÓTH IMRE (FKgP)
TÓTH IMRE (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Nemzetgyűlés! Az elhangzottakhoz akarok hozzászólni, méghozzá azért, mert én nem tartozom azok közé, akik szeretnek sokszor felállni és itt beszédeket mondani. Én nem ehhez a fajtához tartozom. Ahhoz tartozom, amelyik mérlegel. Koromnál fogva ismerem a nemzet érdekeit és érzéseit, ezért minden további nélkül hangot szeretnék adni annak, ami jelenleg ebben az országban, ebben az időben kialakul, vagy legalábbis hangot ad.
Képviselőtársaim! Sajnos ezt nem lehet úgy elintézni, mint egyik-másik képviselőtársam gondolja. Igenis, nagyon feszült a hangulat. Engem is megkértek három nappal ezelőtt, hogy menjünk, és a magyar parasztság ezeréves álmának, a föld visszaszerzésének álljak az élére.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az a szó, hogy Torgyán József talán lehetőséget ad arra, hogy ilyen törvénytelenséget csináljon a parasztság, nem igaz. Éppen az ellenkezője igaz. Amikor a rágalom folyt a Kisgazdapárt ellen jobbról és balról, mi álltuk a tüzet. Álltuk a harcot, amikor az volt, hogy minden további nélkül éhínség lesz ebben az országban, mert a Kisgazdapárt azt akarja, hogy ez az ország ne éljen tovább.
Kedves Barátaim! Nem Budapesten kell lenniök a képviselő uraknak (gyér taps) hanem menjenek a vidékre, nézzék meg, hogy a Kisgazdapárt politikája hatásos volt-e, mert ebben az országban minden talpalatnyi föld fel van szántva, be van vetve a nemzet érdekében, a nemzet kenyere végre biztosítva van. Melyik társadalmi réteg az, amelyet sok esetben képviselnek Önök, amelyik teljesítette a nemzet kötelességét? A parasztság, igen! Nem szóval: kötelességgel. Arra kérem Önöket, amikor egy ezeréves követelményt próbálnak itt, ebben a házban megszavazni, hogy gondoljanak arra, hogy először annak a társadalmi rétegnek próbáljanak igazságot tenni, amelyik ezer éven keresztül ezt a nemzetet fenntartotta. Erkölcsi és anyagi lehetősége ennek a társadalmi rétegnek a vállát nyomta a munkássággal együtt.
Uraim! Nem lehet könnyen elintézni. Meg kell hallania a Kormánynak is, hogy mi van a vidéken. Budapestről nem lehet megítélni, és én mint képviselő felelősségteljesen azt mondom, hogy én nem tudom hozzáadni az én akaratomat ahhoz, ha nem halljuk meg, és nem próbálunk igazságot tenni ebben a kérdésben.
A többit majd, amikor a kérdés tárgyalásra kerül, el fogom mondani, de a Kormánynak felhívom a figyelmét arra, hogy nagyon feszült a helyzet. Ezt mérlegelje, és a közeljövőben úgy cselekedjék! Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem